10.12.18

Ο κύβος ερρίφθη: Ναυτική βάση στα Κατεχόμενα δημιουργεί η Άγκυρα – Ολαταχώς προς σύγκρουση – Σε επιφυλακή Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ


Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κύπρος καθώς και οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, μετά την εντονή κινητικότητα που παρατηρείται από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της Κύπρου εάν αρχίσει να εκμεταλλεύεται υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από τη νήσο.

Για την τουρκική κυβέρνηση, οι πόροι στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο κοινότητες και πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να φθέσει μέχρι το τέλος και τα τουρκικά δημοσιεύματα, ειβεβαιώνουν πλήρως όλα όσα γράφουμε εδώ και μήνες.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Η ΑΓΚΥΡΑ
Μπρος για ναυτική βάση στα Κατεχόμενα βάζει η Τουρκία και ήδη οι πρώτες τεχνικές εκθέσεις εστάλησαν στην Άγκυρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ‘Αϊντινλίκ’, παρόλο που λίγους μήνες πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε διαψεύσει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, καθώς ‘η Τουρκία είναι μια δρασκελιά’ από το ψευδοκράτος, όπως είχε πει.

Σύμφωνα με την ‘Αϊντινλίκ’, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό προέβη στις απαραίτητες πραγματογνωμοσύνες σχετικά με το μέρος, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις υπόγειες ανάγκες υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες και μόλις ολοκλήρωσε την έκθεσή του την έστειλε στην Άγκυρα.
Η προβλεπόμενη έκταση της ναυτικής βάσης θα είναι περίπου 280 χιλιάδες εκτάρια, στην οποία θα εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ και έχει τη δυνατότητα να ‘φιλοξενεί’ από φρεγάτες μέχρι υποβρύχια και αεροπλανοφόρα. Στη βάση επίσης θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Τούρκος αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ πήγε στα Κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια πραγματογνωμοσύνη και προτείνει η βάση να γίνει στην περιοχή Ισκελέ, περιοχή Τρίκωμο των Κατεχομένων. Ο Οζμπάλ συναντήθηκε και με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για να συζητήσει μαζί του το σχέδιο και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την κατασκευή της βάσης θα υπογραφεί μέσα στο 2019, όπως αποκαλύπτει η ‘Αϊντινλίκ’.
Η ιδέα για τουρκική ναυτική βάση στα Κατεχόμενα προέκυψε το 2009, μετά το δόγμα αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι θα κατασκευαστεί και αεροπορική βάση παράλληλα.
Σύμφωνα με τον απόστρατο Τούρκο αντιναύαρχο Ιλκέρ Γκιουβέν, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα, η βάση αυτή θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου, ενώ εκτιμά ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τους Ε/Κ, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος και η Λιβύη να χάσουν αρκετά από τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στη θάλασσα και προτρέπει τις δύο χώρες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό.
ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ LEOPARD ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
 Σε πλήρη αναβάθμιση του κατοχικού στρατού προχωρεί η Τουρκία, φέρνοντας γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard.
Τα γερμανικά άρματα, για την ώρα, έχουν μεταφερθεί στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας, εκεί όπου βρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του Αττίλα.
Η παρουσία αυτών των αρμάτων μάχης δείχνει ότι οι νέο-οθωμανοί ετοιμάζονται για επιθετικές επιχειρήσεις στην Κύπρο.
Η ενίσχυση του στρατού κατοχής δεν είναι αποκομμένη από άλλες συναφείς στρατιωτικές και πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή, πέραν από τις σαφείς στρατιωτικές προεκτάσεις, εγείρουν μείζον πολιτικό θέμα για την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης και της ελληνικής, μιας και τα σχέδια των Τούρκων δείχνουν πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ελληνοκυπρίων με θέμα τους υδρογονάνθρακες αλλά και την νεκρή ζώνη, μετά την αποχώρηση της UNIFIC.
ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ;
Όλα πλέον παίρνουν το δρόμο τους. Οι συμμαχίες έχουν σφυρηλατηθεί και η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις θα είναι άμεση. Η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσε να μπει για τα καλά στο παιχνίδι της Α. Μεσόγείου και ο Πομπέο μετά από εντολή του Ν. τραμπ, έχει έρθει σε προχωρημένες συζητήσεις με όλες τις πλευρές και θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην επικείμενη, ή σε επόμενες συναντήσεις που θα αλλάξουν άρδην τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην Α. Μεσόγειο.
Μάλιστα, υπάρχει ενδιαφέρον στο να διεξαχθεί και μία μεγάλη άσκηση, όπου στο σενάριο θα υπάρχει η προστασία του East-Med από εχθρούς. Δηλαδή άσκηση-μήνυμα κατά της Τουρκίας.