11.12.18

Απειλεί η Άγκυρα: «Θέλουμε μερίδιο από τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου - Θα το επιβάλλουμε με την στρατιωτική ισχύ μας»


Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ προχώρησε σε επιθετικές δηλώσεις κατά Ελλάδας-Κύπρου μιλώντας μάλιστα για μοιρασιά των κοιτασμάτων της Α.Μεσογείου την οποία θα την επιβάλλει η Άγκυρα με την στρατιωτική της ισχύ.

Χαρακτήρισε τα δύο ελληνικά κράτη ως «κακομαθημένα από την ΕΕ»
Δεν είναι τυχαία η αύξηση της έντασης από την Τουρκία καθώς βλέπει ότι οι ΗΠΑ βιάζονται να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα της Μεσογείου και ωθούν μια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ προς άμεση κατασκευή του αγωγού Eat Med.
Αυτό σημαίνει ότι θα παρακαμφθεί  η Τουρκία και ότι ο αγωγός αυτός θα είναι ανταγωνιστικός και θα τροφοδοτείται με τα πλούσια αυτά κοιτάσματα.
Ειδικότερα αυτά που βρίσκονται ανάμεσα στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ ενδιαφέρουν άμεσα την Τουρκία η οποία θέλει με «πειρατικό» τρόπο να τα αποκτήσει.
Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η Κύπρος, το Αιγαίο και το θέμα του μοιράσματος των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο το οποίο εντείνεται το τελευταίο διάστημα.
Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά και να τονίσω πως η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε από τα συμφέροντά της στην Κύπρο, ούτε στο θέμα των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου θα το δείχνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα.
Κυρίως η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά που έχουν κακομάθει από την ΕΕ, πρέπει να καταλάβουν πως η Τουρκία σίγουρα δεν θα επιτρέψει σε κανένα βήμα που θα γίνει εναντίον των Τουρκοκυπρίων Την αποφασιστικότητα μας για το θέμα αυτό, τη δείχνουμε και με την διπλωματία και με την στρατιωτική μας ισχύ και me την ενεργειακή μας πολιτική και θα συνεχίσουμε να τη δείχνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα».
pronews