29.12.18

Αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ για τις «προοδευτικές» συνεργασίες του Μαλέλη

 Φωτιές άναψαν στο ΚΙΝΑΛ οι δηλώσεις του υπεύθυνου επικοινωνίας του Κινήματος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πολιτική ίσων αποστάσεων. Πολλά στελέχη ζήτησαν διευκρινίσεις από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά για αυτήν την διαφοροποίηση γραμμής. Η εξήγηση ότι ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία δεν έπεισε και ο υπεύθυνος επικοινωνίας υποχρεώθηκε σε ανακυβίστηση.



Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Σταμάτης Μαλέλης ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συνεργαστεί με μια κυβέρνηση ΝΔ που «θα φέρει τον όλεθρο» και ότι δεν θα φοβηθεί δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στην πολιτική ίσων αποστάσεων από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υιοθέτησε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ευθέως ότι «και βέβαια δεν υπάρχουν». Αιτιολόγησε μάλιστα την άποψή του, ότι «εμείς», δηλαδή το ΚΙΝΑΛ, «σαφώς κινούμαστε στην προοδευτική κατεύθυνση».
________________________________________
Προτού αλλάξετε το όνομα από ΠΑΣΟΚ  σε ΚΙΝΑΛ (κατ άλλους... ΚΥΝΑΛ), εξοφλήσατε τα τεράστια δάνεια του ΠΑΣΟΚ, ή μηπως εφαρμόσατε το "στρίβειν δια του αρραβώνος" με τις άλλες "δημοκρατικές" δυνάμεις της ...αλλαγής (ποιας αλλαγής;) και με την αλλαγή του ονόματος, φορέσατε φέσι στον Ελληνικό λαό τα δάνεια;
Juan
_______________________________________
«Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Εάν δεν μπορούμε να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα, δεν έχει νόημα για εμάς οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία», είπε ο Σταμάτης Μαλέλης, κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από εκείνη της προέδρου.

Σάλος στο ΚΙΝΑΛ  

Προχώρησε μάλιστα και σε εκτιμήσεις εκλογικών ποσοστών, λέγοντας ότι για τον ίδιο ο πήχης είναι τουλάχιστον ένα διψήφιο νούμερο. «Ενα 6%-7% θα έπρεπε να μας προβληματίσει» είπε, δίνοντας τροφή και για σχόλια που θέλουν το ΚΙΝΑΛ να μην έχει στην κοινωνία, εκείνη την απήχηση που θέλουν να παρουσιάζουν η πρόεδρος και τα κορυφαία στελέχη του.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις Μαλέλη προκάλεσαν έντονες αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ, με την πρόεδρο να δέχεται τηλεφωνήματα από κορυφαία στελέχη, κάποια από τα οποία δεν έκρυβαν την οργή τους. Κρίσεις όπως «δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει» και ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις μειώνουν την αξιοπιστία του Κινήματος» ακούγονταν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Το γραφείο της προέδρου έδινε την εξήγηση ότι η συνέντευξη και οι δηλώσεις ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία του Μαλέλη, χωρίς «άνωθεν έγκριση». Αυτό όμως δεν έπειθε και ζητήθηκε «αρμοδίως» από τον εκπρόσωπο να ανασκευάσει όσα είπε.
Τελικά ο Μαλέλης τα «γύρισε» γράφοντας στο twitter: «Κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελευθερος ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί. Η προοδευτική διακυβέρνηση περνά μόνο μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής». Στο πλαίσιο της πολιτικής των «ίσων αποστάσεων» μάλιστα  κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ,  ότι «η πόλωση που καλλιεργούν οδηγεί σε αδιέξοδο».

Σύγχρονη και παλιά Κεντροαριστερά

Το ΚΙΝΑΛ πήρε και επισήμως αποστάσεις με δηλώσεις που έκανε ο Παύλος Χρηστίδης. Ο εκπρόσωπος Τύπου (Χρηστίδης) σε εντελώς διαφορετικό ύφος από τον γραμματέα Επικοινωνίας (Μαλέλης) είπε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «κάτι ριζικά διαφορετικό και από τους δύο»,την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και ότι δεν εντάσσεται ούτε σε «δήθεν προοδευτικά μέτωπα» ούτε σε «μέτωπα συστημικής κανονικότητας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι αυτό κάνει «η σύγχρονη Κεντροαριστερά». Εδώ βέβαια μπαίνει ένα ερώτημα για το αν η «παλιά Κεντροαριστερά», η οποία είχε ξεκάθαρο προοδευτικό προσανατολισμό, όπως είπε και ο Μαλέλης στην αρχική δήλωσή του, ήταν …αλλήθωρη.
Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, η όλη υπόθεση ανέδειξε ότι στο ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον στο ζήτημα της εσωτερικής επικοινωνίας, είναι γρήγοροι. Το πρόβλημα εντοπίζεται μάλλον στον πολιτικό λόγο του και στο γεγονός ότι αυτός δεν τραβάει στην κοινωνία.

Καλωσορίσματα από τον ΣΥΡΙΖΑ  

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως το χάρηκαν, όπως φάνηκε και στις πρώτες αντιδράσεις στελεχών του. Ο Νίκος Παπάς πιάστηκε από τον «όλεθρο»  που κατά τον Μαλέλη θα φέρει μια κυβέρνηση της ΝΔ και καλωσόρισε τις δηλώσεις. «Καλωσορίζουμε κάθε άποψη που αναδεικνύει τον όλεθρο ενός προγράμματος κομμένου και ραμμένου στα σχέδια του ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ.
Οι δηλώσεις Μαλέλη ήρθαν άλλωστε σε μία συγκυρία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται μία κινητικότητα στην αριστερή πλευρά της «σύγχρονης Κεντροαριστεράς των ίσων αποστάσεων». Οι πληροφορίες αυτές κάνουν λόγο για την συγκρότηση μιας Κίνησης για την σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και με άλλες πολιτικές εκφάνσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς. Είναι δε τέτοιο το εύρος των ονομάτων που ακούγονται που, αν επιβεβαιωθούν, δίνουν στην επιχειρούμενη σύγκλιση χαρακτηριστικά αντιδεξιού μετώπου.
Από την άλλη όμως υπάρχουν στελέχη μέσα στο ΚΙΝΑΛ, τα οποία θα αισθάνονταν ιδιαίτερη οικειότητα σε μια σύμπλευση του Κινήματος με την ΝΔ. Εικάζεται μάλιστα ότι από αυτήν την πτέρυγα προήλθαν και οι περισσότερες αντιδράσεις σε αυτά που είπε ο Μαλέλης, τα οποία δεν είναι έξω από τον πολιτικό λόγο της Κεντροαριστεράς.
slpress