23.11.18

Εισαγγελέας για την εξαγορά της σκοπιανής ΕDS


Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΔΕΗ για την αγορά της εταιρίας μεταπώλησης ενέργειας των Σκοπίων EDS.
Η εξαγορά της εταιρείας του Κότσο Ανγκιούσεφ – στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ- έγινε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε δάνεια που ανέλαβε η ΔΕΗ ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ.


Η εξαγορά είχε γίνει λίγους μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να μην φέρνει ποτέ στην κοινή γνώμη το αρχικό τίμημα που ζητούσε ο Κότσο Ανγκιούσεφ αλλά και τους όρους της συμφωνίας.
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ η κατάθεση των χρημάτων της ΔΕΗ γίνονται στον προσωπικό λογαριασμό του Ανγκιούσεφ ενώ η εξαγορά έγινε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, όπου έχει τοποθετηθεί ο πρώην διοικητής της βιομηχανίας ζάχαρης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Λάντζας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπάρχουν ακόμα δύο εισαγγελικές έρευνες στην ΔΕΗ. Η μία αφορά τα χρέη της ΛΑΡΚΟ και της χαλυβουργικής.
Να σημειωθεί ότι παρότι η ΔΕΗ επιμένει ότι είναι μια συμφέρουσα αγορά, εφόσον μπαίνουμε έτσι στην ενεργειακή αγορά της γειτονικής χώρας, δεν είναι λίγοι αυτοί που επεσήμαναν ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με το ότι η κυβέρνηση υποχρέωσε τη ΔΕΗ «να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», όπως έχει δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Και το βασικό ερώτημα εδώ προκύπτει από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκε σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και άρα υπάρχει η εύλογη υπόνοια μήπως η εξαγορά προέκυψε από πολιτική σκοπιμότητα και όχι από το συμφέρον της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε «κρυστάλλινη και διαφανή» την διαδικασία εξαγοράς από τη ΔΕΗ, της σκοπιανής εταιρίας προμήθειας ενέργειας EDS.


fimotro.gr