15.11.18

Ανατροπή: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία


Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε συμμάχου του Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα μεγάλου αντιπάλου του, εξετάζει ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC.


Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η Άγκυρα να σταματήσει να ασκεί πιέσεις στο Ριάντ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. H στάση του Λευκού Οίκου συναντά όμως τις έντονες αντιδράσεις των αρμόδιων αρχών. 

O Γκιουλέν ζει σήμερα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, και η Άγκυρα έχει αναγάγει σε μείζον διπλωματικό θέμα την έκδοσή του στην Τουρκία, καθώς κατηγορείται ότι ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. 

Σύμφωνα με το NBC, που επικαλείται δύο ανώτερους αξιωματούχους, και δύο ακόμα άτομα με γνώση της υπόθεσης, oι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Τραμπ ζήτησαν τον περασμένο μήνα από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξετάσουν τους «νόμιμους τρόπους» για την έκδοση του Τούρκου κληρικού, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι. 

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI με τις οποίες ζητείται να ανοιχθεί ξανά ο φάκελος για την έκδοση του Γκιουλέν, καθώς και ένα αίτημα προς το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας με το οποίο ζητούνται πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς του στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι τέσσερις πηγές. 

Ο Λευκός Οίκος συγκεκριμένα ήθελε λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς διαμονής του ιεροκήρυκα στην Αμερική. Ο Γκιουλέν διαθέτει «πράσινη κάρτα», σύμφωνα με δύο άτομα που επικαλείται το NBC. 

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές αντέδρασαν έντονα στις οδηγίες Τραμπ. «Όταν συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένα σοβαρό αίτημα, οι μόνιμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων ομοσπονδιακών αρχών έγιναν έξαλλοι», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που συμμετείχε στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι όλες οι συναρμόδιες αρχές (Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, FBI, υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ, ενώ το ίδιο έπραξε και ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Από την πλευρά του, ένας Τούρκος αξιωματούχος αρκέστηκε να δηλώσει στο NBC ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συνδέει την υπόθεση της δολοφονίας του Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης του Γκιουλέν.


zougla.gr