26.11.18

Στρατηγικός ελιγμός της Ρώμης απέναντι στις Βρυξέλλες: Δίνουν λίγα παίρνουν πολλά


Σε έναν στρατηγικό ελιγμό ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ρώμη  απέναντι στις  Βρυξέλλες δίνοντας κάτι στο έλλειμμα για να τα πάρουν όλα.
Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για το έλλειμμα κατά ένα πολύ μικρό και εφικτό ποσοστό, ώστε να δώσει «χώρο» στις Βρυξέλλες να υποχωρήσουν και αυτές χωρίς να φαίνεται ότι το κάνουν ατάκτως.

Αξιωματούχος της Lega της  οποίας επικεφαλής είναι ο Salvini δήλωσε ότι η Ιταλία εξετάζει το σενάριο μείωσης του στόχου για το έλλειμμα στο 2% με 2,1%.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, διεμήνυσε ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί όσον αφορά το έλλειμμα ενώ πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να κρατήσει όμηρο την κυβέρνηση ή τους Ιταλούς». 
Το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου 2,4% του ελλείμματος για το 2019, είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης της Ρώμης και των Βρυξελλών και αυτό θα εξεταστεί κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και των 2 αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που επικαλείται κυβερνητική πηγή της Ιταλίας, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να σημάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν και την αποφυγή εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που έχει ήδη ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί η ευρωζώνη εάν τελικώς η κρίση φτάσει σε οριακά σημεία.
Το 11% της ευρωζώνης το αντιπροσωπεύει η ιταλική οικονομία.
Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει μια μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 2% με 2,1% για αυτό άλλωστε είχε ζητήσει έναν φιλόδοξο στόχο του 2,4% ώστε να μπορεί να τον  μειώσει σε αποδεκτά επίπεδα κατά την διαπραγμάτευση.
Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδουν και τα ιταλικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα La Repubblica να υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο πως «δεν είναι ουτοπία μια μείωση του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,2% του ΑΕΠ, αυτό θα οδηγούσε σε μια εξοικονόμηση περίπου 3,4 δις ευρώ.»
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους πόρους που έχουν προβλεφθεί ήδη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών, βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των Salvini – Di Maio, οι οποίες πάντως σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνονται ή αναιρούνται αλλά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από άλλους υπολογισμούς.
Πάντως σε δηλώσεις στην εφημερίδα Il Messaggero ο Armando Siri, οικονομικός σύμβουλος του Matteo Salvini, υποστήριξε ότι είναι δυνατή μια μικρή τροποποίηση του προϋπολογισμού.
«Μόνο κάποια μέτρα του προϋπολογισμού μπορούν να αλλάξουν. Οι Ιταλοί ψηφοφόροι αναμένουν οι δεσμεύσεις να τηρηθούν» υποστήριξε ο Siri.
Πάντως στην πλειονότητα τους τα ιταλικά δημοσιεύματα επισημαίνουν πως μετά τη συνάντηση του Jean Claude Juncker και του Giuseppe Conte, οι δύο πλευρές, Κομισιόν και Ιταλία έρχονται πιο κοντά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 κάτι που αναμένονταν όπως είχε εκτιμήσει το pronews.gr καθώς η ζημιά και για τους δύο θα είναι τεράστια.
Οι Βρυξέλλες ξέρουν πως μπορούν να πληγωθούν βαρύτατα ενώ πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές στις οποίες το υπάρχον σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.
Μάλιστα η Corriere della Sera επικαλείται και τις δηλώσεις του Matteo Salvini, ο οποίος έδωσε και το στίγμα περί βελτιώσεων στον προϋπολογισμό.
Σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό τόπο AdnKronos και ερωτηθείς για το εάν ο στόχος για έλλειμμα 2,4% δεν τροποποιείται ο Salvini υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σταθερός σε αυτό, εάν υπάρχει ένας προϋπολογισμός που προσφέρει στην Ιταλία ανάπτυξη, θα μπορούσε να είναι 2,2% ή 2,6%».
«Το πρόβλημα δεν αφορά τα δεκαδικά ψηφία, είναι θέμα σοβαρότητας και είναι συγκεκριμένο», δήλωσε ο Salvini. 
 
 «Δεν είμαστε σε διαμάχη με την ΕΕ, είμαστε φίλοι» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte κατά τη χειραψία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, πριν από τη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτουμετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού.
Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria.
Πάντως η Lega επικροτείται για την στάση που κρατάει απέναντι στις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για την Corriere della Sera η Lega αυξησε τη δύναμή της η οποία έφτασε στο 36,2% στις προθέσεις ψηφοφόρων το Νοέμβριο.
Το κίνημα των 5 Αστέρων (Five Star) του Di Maio, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, υποχώρησε στο 27,7% αυτό το μήνα, από 28,7% τον Οκτώβριο.
Η διαρκώς ανοδική πορεία της Lega καταγράφεται και στην δημοσκόπηση της EMG,  στην οποία συγκεντρώνει το 31%.
Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 26%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 19% και το Forza Italia με 8%.
pronews