14.11.18

Η Τουρκία «παίζει με τη φωτιά»: Δέσμευσε κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με πυρά (φωτό, βίντεο)


H Tουρκία προκαλεί μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και "παίζει πλέον με τη φωτιά". Η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση περιοχής βόρεια του τρυπανιού της Exxonmobil για άσκηση με χρήση πυρών την ημέρα που θα αρχίσουν οι εργασίες του γεωτρύπανου .

Η Άγκυρα «ξερογλύφεται» για τα 3 δισ. δολ. υδρογονανθράκων στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο και κλιμακώνει. Οπως έχει ήδη γράψει το pronews.gr, για πρώτη φορά η Άγκυρα παραδέχτηκε σε έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (Υπηρεσία Δημόσιας Διπλωματίας) το οποίο διαβιβάστηκε στις πρεσβείες και τις διπλωματικές αντιπροσωπείες, ότι «Οι υπόγειοι πόροι που έχουν εντοπισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι 3,45 τρισεκατομμύρια m3 φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, συνολικής αξίας σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων με τρέχουσες τιμές»!
Με τη NAVTEX 1117/18 που εξέδωσε δεσμεύει παράνομα, αφού δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, μια μεγάλη περιοχή 70 χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πάφου για την ερχόμενη Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 6 το πρωί για άσκηση με τη χρήση όπλων.
Ολοι πλέον "ψάχνουν" για κινήσεις τουρκικών πλοίων στην περιοχή.
Η περιοχή που δεσμεύει παράνομα η Τουρκία βρίσκεται σε ικανή απόσταση από το σημείο που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη γεώτρηση της Exxonmobil, ωστόσο η Παρασκευή δεν είναι διόλου τυχαία καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ημέρα εκείνη είναι αυτή κατά την οποία θα αρχίσει πλέον να τρυπά το «Stena IceMax».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τρυπάνι θα μπορούσε να πέσει ακόμα και σήμερα καθώς όλα είναι έτοιμα. Η αυριανή ημέρα Πέμπτη, θα αποφευχθεί από την εταιρεία, καθώς είναι η ημέρα ανακήρυξης της ίδρυσης του ψευδοκράτους στην Βόρεια Κύπρο και οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να "ενοχλήσουν" τους Τούρκους....
Για αυτό τον λόγο, όλες οι ενδείξεις δείχνουν την Παρασκευή.
Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον πρώτο στόχο, το γεωτρύπανο της ExxonMobil θα μετακινηθεί σε έναν από τους στόχους «Γλάυκος» ή «Ανθέα». Η επιλογή του δεύτερου στόχου θα εξαρτηθεί, εν μέρει, και από τα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης στη «Δελφύνη».
Στην Κύπρο βρίσκονται εδώ και έξι μήνες περίπου δέκα άτομα κυρίως μηχανικοί και γεωλόγοι της ExxonMobil, οι οποίοι εργάζονται για τη γεώτρηση. Παράλληλα η γεώτρηση συνεπικουρείται από προσωπικό, κυρίως επιστημονικό, με έδρα την Αμερική και τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι και θα αξιολογήσουν τελικά τα αποτελέσματα της γεώτρησης.   
Το όνομα «Δελφύνη» που επιλέχθηκε από την αμερικανική εταιρεία, παραπέμπει σε μυθική δράκαινα που συνδεόταν με το αρχαίο μαντείο των Δελφών. Πρόκειται για τον δράκο που προστάτευσε την πηγή κοντά στο μαντείο και, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκότωσε ο θεός Απόλλωνας προκειμένου να ιδρύσει το μαντείο.
Οι ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν ότι η γεώτρηση γίνεται σε νερά που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητα. Η ίδια η γεώτρηση, σε βαθιά νερά, είναι υψηλού ρίσκου, με πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά, οι γεωτρήσεις αυτού του είδους έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην φέρουν σημαντική ανακάλυψη, παρά το αντίθετο.
Η γεώτρηση γίνεται σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ. Το γεωτρύπανο θα κατεβεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων μέχρι το βυθό και περίπου άλλα δύο με τρία χιλιόμετρα από εκεί και πέρα.
Το τεμάχιο 10, για το οποίο υπήρχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, θεωρείται το τεμάχιο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εξεύρεση σε αυτό ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσο για τις πιθανότητες εξεύρεσης και πετρελαίου, αυτό το ενδεχόμενο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Το οποιοδήποτε αποτέλεσμα ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές της βιομηχανίας ενέργειας, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί, παρά μόνο μετά την ίδια τη γεώτρηση.
Τρυπάει και η Τουρκία: Στα ανοικτά της Μερσίνας η γεώτρηση του αμερικανικού γεωτρύπανου Rowan Norway για λογαριασμό της Αγκυρας
Στα ανοιχτά της Μερσίνας αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση το  αμερικανικό γεωτρύπανο Rowan Norway καθώς από σήμερα είναι σε ισχύ η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία  και διαρκεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2019.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, που επικαλείται την Οδηγία προς Ναυτιλλομένους, η οποία εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί 36 μοίρες βόρεια και 34 μοίρες ανατολικά της Μερσίνας. Η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είχε υπογράψει με την αμερικανική εταιρεία Rowan Companies στις 24 Σεπτεμβρίου συμφωνία για δύο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. 
Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε κανείς να μπει σε περιπέτειες
Ο υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου ερωτώμενος από δημοσιογράφους τόνισε ότι «έχουμε κάνει τα πάντα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας και δεν θέλουμε κανείς να μπει σε περιπέτειες» αφήνοντας για ακόμη μία φορά σαφέστατες απειλές.
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε φωτογραφία από το βίντεο τουρκικής εκπομπής, οι Τούρκοι αγνοούν εντελώς το Καστελόριζο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και "βάφουν" την περιοχή με πράσινο χρώμα γιατί είναι «τουρκική 'λίμνη'»!



Η Άγκυρα «ξερογλύφεται» για τα 3 δις. δολ. υδρογονανθράκων στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις-αν δεν προδοθούν πάλι-έχουν την κατάλληλη απάντηση: https://youtu.be/ufG3mfPjnmw

pronews