1.11.18

ΕΚΤΑΚΤΟ- Φωτό-ντοκουμέντο από Μάνμπιτζ- Κούρδοι προς ΗΠΑ: «Μας πουλήσατε» - Συγχαρητήρια Τραμπ σε Ερντογάν

Οργή επικρατεί στις τάξεις των Κούρδων για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας αλλά και τα συγχαρητήρια Τραμπ σε Ερντογάν για την βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Oι Κούρδοι για ακόμη μια φορά ξεχνούν τα "όνειρα" που έκαναν βλέποντας τα τεθωρακισμένα τουρκικά Kirpi II και τα αμερικανικά MaxxPro MRAPs να εισέρχονται στην Μάνμπιτζ.

Oι ΗΠΑ επίσημα ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη κοινών αμερικανο-τουρκικών επιχειρήσεων στην Μάνμπιτζ με τις πρώτες φωτογραφίες - ντοκουμέντο να δημοσιεύονται.
Αμεσως οι Κούρδοι και υπό το βάρος των τουρκικών επιθέσεων που δέχονται σε όλη τη βορειοδυτική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, Κομπάνι και πλέον Μάνμπτιζ, σταματούν τις κοινές επιχειρήσεις με τους Αμερικανούς κατά του ISIS  ενώ αποστέλλουν δυνάμεις στις κουρδικές περιοχές που δέχονται τα τουρκικά πυρά.
Η οργή των Κούρδων είναι μεγάλη για την εξέλιξη καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία στην περιοχή παίρνει ότι ζητήσει, τόσο σε Ινλίμπ από Ρωσία, όσο και από ΗΠΑ σε Μάνμπιτζ και πλέον προχωρά ακάθεκτη. Μέχρι στιγμής η τουρκική πολιτική αποδίδει καρπούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες 3 Αμερικανοί αξιωματούχοι "προετοίμασαν" το έδαφος διαρρέοντας πως υπάρχει πλήρη συμφωνία με τους Τούρκους σχετικά με τον οδικό χάρτη στην Συρία. Κάτι βέβαια που οι Τούρκοι και συγκεκριμένα ο ΥΠΑΜ, Χ.Ακάρ, το είχαν ανακοινώσει 3 βδομάδες πριν.
Έτσι σήμερα στις 3.53 τοπική ώρα ξεκίνησε η νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με έναρξη επιχειρήσεων στην Μάνμπιτζ.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Στρατηγός Guler, μαζί με τον Α/ΓΕΣ στρατηγό Dündar και τον Διοικητή του Β' Σώματος Στρατού, στρατηγό  Temel, επιθεώρησαν τις μονάδες στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.
Ο ΥΠΑΜ, Χ.Ακάρ είπε σχετικά:
"Ενα ακόμη βήμα έγινε στην Μάνμπιτζ, Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την σχέση μας με τις ΗΠΑ και παίρνουμε αποτελέσματα.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ερντογάν-Ν.Τραμπ επικράτησε πανηγυρικό κλίμα.
Συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα σε Συρία και αλλού (ποια άραγε;).
Επί τάπητος τέθηκε τόσο η Ιντλίμπ όσο και η Μάνμπιτζ.
Ερντογάν-Τραμπ συμφώνησαν να είναι σε στενή επαφή σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα...
Τέλος συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εποικοδομητικά βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Πρέπει επίσης να τονιστεί πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν με την ευκαιρία αυτή καταδίκασε και την πολύνεκρη επίθεση στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τον αμερικανικό λαό. (σσ "Ανοιγμα" και προς Ισραήλ)
Το pronews από χτες ανέφερε πως το θέμα της Μάνμπιτζ έχει λυθεί οριστικά και πλέον η Άγκυρα μετατοπίζει το ενδιαφέρον προς τον μεγάλο στόχο της, την Τal Abyad, διότι αποτελεί ένα συνοριακό πέρασμα που γειτνιάζει με την Ράκκα και την πόλη Akçakale στη νότια Τουρκία.