14.11.18

Η κατάπαυση του πυρός στην Γάζα φέρνει πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Παραιτείται ο ΥΠΑΜ Α.Λίμπερμαν και ζητάει εκλογές

Ο Αvigdor Lieberman ανακοίνωσε πριν απο λίγο την παραίτησή του από την θέση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ όπως δημοσίευσαν πριν από λίγο οι Τimes of Israel 

Η παραίτηση του Lieberman έρχεται μερικές ώρες πριν το Ισραήλ συμφωνήσει σε μια καινούρια κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρώην πλέον ΥΠΑΜ κάλεσε την ισραηλινή Βουλή της Knesset να προχωρήσει στην δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και ταυτόχρονα υποστήριξε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι  «μια συνθηκολόγηση με τον τρόμο»
H παραίτηση Λίμπερμαν  ενδέχεται να πυροδοτήσει ακόμα και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, την ώρα που η κατάσταση στο εξωτερικό είναι τεταμένη και στο εσωτερικό η σύζυγος του πρωθυπουργού Νετανιάχου βρίσκεται κατηγορούμενη για σκάνδαλα διαπλοκής.
Ο Λίμπερμαν είναι υπέρμαχος της επιθετικής πολιτικής απέναντι στην Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα μετά την εκτόξευση 500 ρουκετών εντός 24 ωρών πριν από λίγες ημέρες από την οργάνωση.
Στο Ισραήλ οι αρχηγοί των Επιτελείων θεωρούν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε παρατεταμένη χρήση εμπόλεμων μέσων κατά της Χαμάς διότι υπάρχουν ανοικτά μέτωπα και στην Συρία και στο Λίβανο λόγω Ιράν και Χεζμπολάχ.