21.11.18

Αγωνία για τον δραπέτη Ζ.Κ.Όσβαλντ να μην περάσει τα σύνορα: Ο άνθρωπος που ξέρει πολλά για πολλούς...

Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζακ Κλοντ Όσβαλντ που εμπλέκεται στις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της Siemens, έχει καταφέρει να περάσει τα σύνορα ή όχι. 

Ο τραπεζίτης έφτασε στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ, μετά την παρουσία του σε δικαστήριο και λίγο αργότερα, στις 13:56 φέρεται σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, να έσπασε το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης, με το οποίο είχε αποφυλακιστεί.
Από εκείνη την στιγμή η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και ελπίζει να τον εντοπίσει πριν περάσει τα σύνορα, αν δεν τα έχει περάσει ήδη βέβαια διότι όλα δείχνουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό.
Ο Όσβαλντ είχε συλληφθεί το 2015 κατηγορούμενος από τον πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, για ξέπλυμα χρήματος σε τράπεζες της Ελβετίας. 
Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του. Το 2016 το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποφυλακιστεί άμεσα, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν και άλλες δικογραφίες που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα. Έτσι, αναγκάστηκε να φοράει το βραχιολάκι από τότε και να επιστρέφει στο σπίτι του στην περιοχή του Ζωγράφου.
Χτες, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη, J.-Cl. Oswald. 
Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ, μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».
Συνήγορος Οσβαλντ: Εκπλήσσομαι
Ο δικηγόρος του Οσβαλντ, Χριστόφορος Καπαρουνάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την έκπληξή του για την κίνηση αυτή του εντολέα του, ενόψει της αναμονής της έκδοσης απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων η οποία, κατά την εκτίμησή του, θα είχε θετική έκβαση γι’ αυτόν.
Ποιος είναι ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ
Ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ - που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στις υποθέσεις των μιζών από τα εξοπλιστικά - κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας το 2015 του στον ανακριτή υποσχέθηκε ότι θα δώσει… ονόματα και διευθύνσεις, από τους πελάτες του.
Αργότερα προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη.
Τον Μάιο του 2016 το Συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του ‘Οσβαλντ, με την επιβολή κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο (βούλευμα υπ΄αριθμόν 686/2016) έδωσε το “πράσινο φως” για την έξοδο του τραπεζίτη από τις φυλακές με τον όρο του κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, επιτρέποντας τη μεταφορά του Ελβετού τραπεζίτη μόνο στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.
Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ προφυλακίστηκε το 2015 θεωρείται πρόσωπο-κλειδί, όχι μόνο για το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι, όπου συνελήφθη με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο κ. Αγγελής. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Οσβαλντ έχει γαλλική υπηκοότητα και οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές, ο εισαγγελέας εκδόσεων κ. Αγγελής σε συνεργασία και με άλλους δικαστές κατάφερε να τον συλλάβει σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι
Ήταν τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια της BNP PARIBAS.
Ηταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου Ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου, Φάνη Λυγινού. 
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας συνολικά είχαν παραπεμφθεί για την υπόθεση 21 άτομα για παθητική και ενεργητική δωροδοκία με το υπ' αριθμόν (1115/2017) βούλευμα.
Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμφθηκαν εκτός από τον Ζαν Κλοντ Οσβαλντ ήταν ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος. ο Φάνης Λυγινός, όπως και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας. 
Επίσης, στο εδώλιο παραπέμπεται και ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, καθώς και στελέχη της εταιρείας Ericsson.
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, τεράστια ποσά από την Ericsson διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου και είχαν, ως τελικούς αποδέκτες, επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Γιάννη Σμπώκο και τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Πρόκειται για την υπόθεση, για την οποία είχε προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος γιατί μοίρασε «μίζες» ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24,9 εκατ. κορωνών Σουηδίας με τελικούς αποδέκτες τους Ι. Σμπώκο, Ακη Τσοχατζόπουλο και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ. 
pronews

Νιάου- νιάου στα κεραμίδια! Τον φυγάδευσαν για να μη μιλήσει! Γιατί τον είχαν έξω- έστω και με βραχιολάκι;
Για τον ίδιο λόγο που δίνουν άδειες και στον Κουφοντίνα, που σύντομα  θα τον ψάχνουν κι αυτόν! Juan