1.11.18

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο Περικλής Γιαννόπουλος και το κουτί της Πανδώρας


Διαβάζοντας το κείμενο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που εικονίζεται στην φωτογραφία σχετικά με την ελληνική «Γη», «την Φυλή», «την Ψυχή», «τις Παραδόσεις μας», τις «μνήμες των προγόνων μας και των θυσιών τους», την Ελλάδα ως «Πατρίδα του Φωτός και των Ηρώων» στην οποία «σκλαβιά δεν ευδοκιμεί», θυμήθηκα τον Περικλή Γιαννόπουλο (1871-1910) , αυτόν το υπέροχο Έλληνα που έδωσε όλο του το «είναι» για την Ελλάδα. Επίσης η φράση του Κωνσταντίνου «ΕΛΛΑΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» που ανέφερε σε άλλο μήνυμά του, πόσο κοντά είναι με αυτήν του Περικλή Γιαννόπουλου «Ή ΕΛΛΑΣ Ή ΤΕΦΡΑ»...


Κωνσταντίνε, βλέποντας αυτά που έγραψες συνειδητοποίησα ότι και εσύ ΕΙΣΑΙ ένας Έλληνας με ψυχή όμοια με αυτήν του Περικλή Γιαννόπουλου. Είσαι ένας από αυτούς τους Έλληνες που περάσανε αλλά ΔΕΝ φύγανε... μείνανε για πάντα εδώ... είναι στην θύμησή μας... Γι’ αυτό λέω ότι «είσαι» και όχι «ήσουν»... ΖΕΙΣ μέσα στις καρδιές μας και κάθε 28ηΟκτωβρίου που θα υψώνουμε την Ελληνική σημαία θα το κάνουμε και για εσένα.
Υπήρξαν όμως και οι αχρείοι, οι τιποτένιοι, που προσπάθησαν να σε σκυλέψουν, αυτοί που χρησιμοποιώντας σοφιστίες του στυλ ότι «ο πατριωτισμός είναι το έσχατο καταφύγιο των καθαρμάτων» (ρήση του Σάμιουελ Τζόνσον) προσπαθούν να λερώσουν κάθε πατριωτική έκφραση.
 Αυτοί που ελπίζουν και επιθυμούν να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και με τα δεινά που θα βγουν από μέσα του, να αποτελειώσουν την πατρίδα μας την Ελλάδα. Σε όλους αυτούς απαντάμε με τον Πλάτωνα (Κρίτων 51β) «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν».
Όπως επίσης απαντάμε με τον Καβάφη «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»
Τα καθάρματα αυτά πράγματι εάν καταφύγουν στον πατριωτισμό θα το κάνουν για να κρυφτούν. Ξεχνούν όμως ότι υπάρχουν και οι άλλοι... αυτοί που δεν είναι καθάρματα σαν αυτούς... αυτοί που ο πατριωτισμός τους πηγάζει απευθείας από την ψυχή τους επομένως είναι αγνός και δεν είναι φτιαχτός ούτε ψεύτικος. 
Το πιό πάνω ποίημα του Καβάφη άλλωστε τελειώνει ονοματίζοντας αυτά τα καθάρματα «ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε»...
Τον Εφιάλτη πάντως ούτε η ιστορία τον ξέχασε ούτε ο Αθηνάδης...
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο Περικλής Γιαννόπουλος και το κουτί της Πανδώρας 309476 photo
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα».