2.10.18

Νικήθηκαν κατά κράτος οι Τούρκοι στην Κύπρο από τα Ελληνικά F-16


Η τουρκική πολεμική αεροπορία προσπάθησε να εμποδίσει την συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην παρέλαση για την ανεξαρτησία της νήσου χθες 01 Οκτωβρίου 2018, με «πολεμικού τύπου» επιχείρηση απομόνωσης του κυπριακού FIR , αλλά νικήθηκε κατά κράτος από την ΠΑ.
Τα τουρκικά F-16 προσπάθησαν να «στήσουν παγίδα» στα ελληνικά αεροσκάφη F-16 δυτικά της Πάφου με στόχο την απαγόρευση διέλευσης τους από την Λευκωσία την ώρα της παρέλασης των πεζοπόρων τμημάτων, ως συμβολική κίνηση έμπρακτης «συμπαράστασης» της Ελλάδος στην μεγαλόνησο.

Τα ελληνικά αεροσκάφη γνώριζαν ότι οι Τούρκοι θα αποτολμούσαν μια τέτοια ενέργεια, μιας και πέρυσι την ίδια μέρα τα ελληνικά μαχητικά διήλθαν στην ίδια περιοχή «αβρόχοις ποσίν», αιφνιδιάζοντας πλήρως την ΤΗΚ, αναφέρει το militaire.
Φέτος, έξι ελληνικά μαχητικά F-16 ‘έπαιξαν άμυνα ανοίγοντας παράλληλα με έξυπνο τρόπο την δίοδο σε άλλα ελληνικά μαχητικά να διέλθουν πάνω από την Λευκωσία, εμψυχώνοντας τους Κύπριους αδελφούς μας, και «ξεφτιλίζοντας» την όλη τουρκική επιχείρηση, ενώ παράλληλα προκάλεσαν σοκ στην ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία θα παρακολουθούσε λογικά τα τεκταινόμενα που ελάμβαναν χώρα κοντά στον εναέριο χώρο της Κύπρου.
Σημειώνεται πως δυτικά της Κύπρου διεξάγεται πολυεθνική άσκηση στην οποία συμμετέχουν και τουρκικά πλοία.