20.10.18

Έρχονται και στη Λάρισα τα πανίσχυρα F-16 Viper – Μιλά στο onlarissa.gr ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (video)


Να αλλάξει τις ισορροπίες ισχύος στους ουρανούς του Αιγαίου φιλοδοξεί το γιγαντιαίο πρόγραμμα αναβάθμισης 84 αεροσκαφών F-16 διαφόρων εκδόσεων, τα οποία σε μερικά χρόνια από σήμερα θα έχουν αποκτήσει τις ικανότητες της τελευταίας γενιάς για το συγκεκριμένο τύπου μαχητικού αεροσκάφους, με την κωδική ονομασία “Viper”.

Τα F-16 Viper είναι ουσιαστικά η τελευταία έκδοση του μαχητικού 4ης γενιάς, δηλαδή της προηγούμενης πριν από τα ακριβοθώρητα F-35. Συγκεκριμένα το F-16V ή Viper είναι η τελευταία έκδοση του αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής F-16 Fighting Falcon, μαχητικού 4ης γενιάς πολλαπλών ρόλων της Lockheed Martin.
Μιλώντας στο onlarissa.gr ο Λαρισαίος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κ. Μπάμπης Παπασπύρος, εξήγησε πως πρόκειται για ένα “τιτάνιο πρόγραμμα αναβάθμισης που θα φθάσει τα 1,2 δις ευρώ. Είναι μεγάλη η εμπλοκή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είμαι σίγουρος ότι με το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί – και κατά τι, συντομευτεί – μέσα σε μία επταετία θα έχουν αναβαθμιστεί όλα τα αεροσκάφη, 12 το χρόνο, κι έτσι λοιπόν θα ενδυναμωθεί περαιτέρω η επιχειρησιακή δυνατότητα της πολεμικής μας αεροπορίας στο Αιγαίο”.
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κ. Μπάμπης Παπασπύρος
Αναφερόμενος στη σχέση πυρός Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Παπασπύρος υποστήριξε πως “θα είναι η δύναμη πυρός, η απάντηση στα 150 τουρκικά f16 που θα μειονεκτούν απέναντί τους. Έτσι, νομίζω ότι ανατρέπονται κάποιες ισορροπίες”.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Ανάμεσα στις βελτιώσεις παρέχονται αναβαθμισμένος υπολογιστής αποστολής, ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης τελευταίας τεχνολογίας και πολύχρωμες οθόνες με μεγάλη ανάλυση. Παρέχεται επίσης κράνος με ενσωματωμένα σκοπευτικά.
Στα Viper υπάρχει αναβαθμισμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Link-16 και αναγνώρισης εχθρού ή φίλου. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο σύστημα ακριβείας GPS με αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος, που ειδοποιεί τον πιλότο όταν πετάει πολύ χαμηλά με μικρή ορατότητα.
Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που το F-16V είναι πύραυλοι αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120.

Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτικό πεδίο» AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T.
Για στόχους στην θάλασσα μπορεί να «φορέσει» τους πυραύλους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος.
Παράλληλα μπορεί να εκτοξεύσεις βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ GBU-15 και διανομείς βομβιδίων.
Το ισχυρό όπλο όμως του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση.
Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος.
Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.
Ο κινητήρας Pratt & Whitney F100-PW-229 ή ο General Electric F110-GE-129 που μπορεί να χρησιμοποιήσει δίνουν μεγάλη ισχύ.

Το πρώτο πειραματικό αεροσκάφος θα ξεκινήσει να αναβαθμίζεται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ στη συνέχεια το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα μεταβεί στις ΗΠΑ και θα γυρίσει τέλη του 2019 στην Ελλάδα.
Έτσι, από τις αρχές του 2020 θα έχουμε την πρώτη παρτίδα των 12 αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών, μέρος των οποίων θα έρθει φυσικά στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου σήμερα φιλοξενείται η έκδοση Block 52+ των F-16.
Απόστολος Ράιδος
onlarissa.gr/