27.10.18

Eπικείμενη ανακήρυξη τουρκικής «Μεσογειακής ΑΟΖ» - Η Άγκυρα εγκλωβίζει το Καστελόριζο!

H Ελλάδα δεν τολμά να θέσει "casus belli";  Φ. ΙΩΑΝΝΟΥ/Efenpress
Μείζον θέμα έχει ανοίξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την τηλεοπτική παρουσίαση από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χ.Ακάρ, χάρτη ο οποίος ανακοινώνει τις τουρκικές κινήσεις και επιδιώξεις που φτάνουν ακόμη και νοτίως της Κρήτης.

Τουρκικά ΜΜΕ "βουίζουν" για επικείμενη ανακήρυξη "Μεσογειακής ΑΟΖ" από την Τουρκία καθώς όπως λένε πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις. Ο Χ.Ακάρ επί της ουσίας γνωστοποίησε τηλεοπτικά την επόμενη κίνηση της Αγκυρας.
Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι πλέον οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Πρώην και νυν Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί, σύμβουλοι Ρ.Τ.Ερντογάν και Χ.Ακάρ μιλούν για επικείμενες εξελίξεις στην περιοχή.
Οι τουρκικές επιδιώξεις ήταν γνωστές, όμως είναι η Τουρκία για πρώτη φορά στην ιστορία εμφάνισε ένα τέτοιο χάρτη όπου με έναν εντελώς αυθαίρετο υπολογισμό μεταφέρει τη γραμμή των διεκδικήσεων της μέχρι και νότια της Κρήτης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή στην οποία επιχειρεί εντελώς παράνομα να εγείρει αξιώσεις είναι η περιοχή από την οποία θα περάσουν και τα μεγάλα υποθαλάσσια δίκτυα τόσο της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του αγωγού φυσικού αεριού από την Ανατολική Μεσόγειο EuroAsia Interconnector και EastMEd.
Και αυτό το μήνυμα στέλνουν οι Τούρκοι: Nα προλάβουμε τις εξελίξεις αυτές "κόβοντας" την περιοχή στη μέση με ανακήρυξη Μεσογειακής ΑΟΖ.
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επίσημα πλέον έθεσε θέμα Καστελόριζου και συνεπώς θέμα της έκτασης της ελληνικής ΑΟΖ. Στην τηλεοπτική συνέντευξη ο Ακάρ ανέφερε ότι η «τουρκική υφαλοκρηπίδα» που απειλείται είναι 104.000 τ.χλμ, όταν αυτή που της απομένει είναι μόλις 41.000 τ.χλμ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία επανήλθε με την NAVTEX(1059/18) δεσμεύοντας περιοχή που επικαλύπτει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου για πραγματοποίηση άσκησης SAR (Έρευνας και Διάσωσης) στις 31 Οκτωβρίου.
Η Τουρκία δεσμεύει συχνά τους τελευταίους μήνες αυτήν την περιοχή με επιδεικτική επικάλυψη του Καστελόριζου.
Πέντε Ναύαρχοι ε.α. καλούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν να στείλει ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Mετά τους τούρκους αναλυτές και συμβούλους Ερντογάν-Ακάρ, υπάρχει μπαράζ δημοσιευμάτων πρώην Τούρκων στρατιωτικών που καλούν τον Ερντογάν να λάβει ιστορικές αποφάσεις.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ναύαρχος ε.α Cem Gürdeniz πρέπει να "δούμε τι έγινε τις τελευταίες 14 μέρες εναντίον μας".
"Η Αίγυπτος, η Ν.Κύπρος και η Ελλάδα συναντήθηκαν στην Κρήτη και προωθούν την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Διαπραγματεύονται τα σύνορα τους" ανέφερε.
Επιπλέον υπήρξε "παρενόχληση" του Barbaros από ελληνική φρεγάτα.
Τρίτον ο Κοτζιάς φεύγοντας από ΥΠΕΞ προανήγγειλε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
"Ολα αυτά επηρεάζουν άμεσα το γεωπολιτικό μέλλον της Τουρκίας και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα" τόνισε.
Από την πλευρά του ο Ναύαρχος ε.α. Mustafa Özbey ανέφερε:
"Υπάρχει μεγάλη αποσταθεροποίηση στην περιοχή από Συρία και Ιράκ μέχρι Μεσόγειο και Αιγαίο. Δημιουργείται μια νέα δομή που αντανακλά τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή. Βλέπουμε προετοιμασίες.
Η απάντηση στην ερώτηση είναι κρυμμένη στην συνάντηση του Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Θα συναντηθούν ΗΠΑ-Ελλάδα-Ε/Κ και Ισραήλ ώστε να διαμορφώσουν κοινή στρατηγική για την περιοχή.
Θα καταλάβουμε μετά αν αυτή θα έχει στρατιωτικό περιεχόμενο ή μόνο ενεργειακό.
Πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε αποφάσεις" τόνισε.
Ο Ναύαρχος ε.α. Deniz Kutluk ανέφερε:
Oι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν στην Τουρκία.  Αλλά η ανάπτυξη αυτή δεν έχει αποτέλεσμα σε στρατηγικό άξονα. Δεν μπορώ να πως ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα διότι δεν έχουν νομικές βάσεις οι επιδιώξεις τους. Το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν την αμερικανική εταιρεία γεωτρήσεων...
"Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε 12 ν.μ. τότε γνωρίζει πως αυτό σημαίνει πόλεμος" τόνισε.
Ο Ναύαρχος ε.α. Tuğamiral İlker Güven
"Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν τον ρόλο της Βρετανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα προχωρά σε αυτά τα βήματα με την υποστήριξη των ΗΠΑ σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο".
"Η Τουρκία προχωρά με δύο πολύ σημαντικές κινήσεις καθώς διαμορφώνει συμμαχία με τον  Bashar al-Assad, και ταυτόχρονα προχωρά σε ανακήρυξη αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Μεσογείου (ΜΕΒ)".
"Ηταν σωστή η κίνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν να διαμορφώσει συμμαχία με τον Μ.Ασαντ. Δημιουργείται ένα αντίπαλο δέος, μια αντίπαλη δύναμη στην Α.Μεσόγειο".
Ναύαρχος ε.α. Soner Polat
"Πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα. Δεν φτάνει μόνο το "casus belli" του 1995. Πρέπει να διασφαλίσουμε τις κινήσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας. Το θέμα δεν είναι απλά τα χωρικά ύδατα. Πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο".
"Η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση της".
"Η Ελλάδα παρενόχλησε το Barbaros επειδή νομίζει πως έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη λόγω Μεγίστης".
"Ολα τα κόμματα στην Ελλάδα θεωρούν πως είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα η επέκταση στα 12 ν.μ. 
"Η Τουρκία χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητα της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο".
"Πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρα τι θέλουμε και αυτό να το διασφαλίσουμε".