23.10.18

Ρέγκλινγκ για συντάξεις: «Να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν»


«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί» είπε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Kλάους Ρέγκλινγκ. Διευκρίνισε αμέσως ότι «για αυτό το λόγο πρέπει ακριβώς, να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν».
Η «Κ» πριν από εβδομάδες είχε περιγράψει τα σχετικά σενάρια που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς έχουν τα ίδια προβλήματα που είχε η Ελλάδα πριν 10 χρόνια.
«Δεν χρειάζεται πανικός» είπε και πρόσθεσε πως η Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα. Η Ιταλία τόνισε ότι έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται από την χώρα. 
Σε ερώτηση για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι « δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος» και τόνισε ότι μπορούν να δουν πως αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή την στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ότι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία.
« Είναι αρκετά επαγγελματίες» είπε ο κ. Ρέγκλνγκ για τον ΟΔΔΗΧ προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. 
kathimerini