16.10.18

Ντι Μάιο προς Γιούνκερ: «Ο χρόνος σου τελειώνει τον Μάιο- Εμείς στην Ιταλία θα κάνουμε ότι είπαμε»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο εναντίον του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος απέρριψε ήδη το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν αργά το βράδυ της Δευτέρας. 

Ο πρόεδρος της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζε πως «αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία».
Αμέσως ο Λουίτζι Ντι Μάιο πέρασε στην αντεπίθεση μετά από τις νέες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
«Εχει χρόνο μέχρι τον Μάιο. Εξ ονόματος ποιου μιλάει; Εμείς θα προχωρήσουμε με τα μέτρα που ζητά ο λαός», ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας της Ιταλίας.
Παράλληλα, κάλεσε τον Γιούνκερ να πει ποιοι πραγματικά παίρνουν τις αποφάσεις εντός της ΕΕ.
«Δεν μπορεί να επιμένει σε περιορισμούς, αποφασίζοντας να επιτεθεί σε μια κυρίαρχη χώρα απλά επειδή η κυβέρνηση δεν είναι αρεστή στον ίδιο και στην ελίτ στην οποία ανήκει», ανέφερε ακόμη ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Γιούνκερ: "Αν δεχόμασταν τον ιταλικό προϋπολογισμό, άλλες χώρες θα μας προπηλάκιζαν"
Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν αργά το βράδυ της Δευτέρας, σχολίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Γιούνκερ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη δυναμική των ιταλικών δημοσιονομικών, υπογράμμισε όμως ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις».
«Με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες», σημείωσε ακόμη.
«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», δήλωσε επίσης ο Γιούνκερ, που αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε εντός της ημέρας.
Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι στην αυριανή σύνοδο κορυφής πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου η Ιταλία.
«Πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία»,κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Citigroup: "H Κομισιόν θα απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αλλά η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει"
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι υπεραισιόδοξες, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα για το κόστος των νέων μέτρων
Σημαντικούς χαρακτηρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αναφορικά με τον εκτροχιασμό του ιταλικού ελλείμματος πάνω από τον στόχο του 2,4% για το 2019, σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup, στον απόηχο της κατάθεσης του προϋπολογισμού στην Κομισιόν. 
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι υπεραισιόδοξες, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα για το κόστος των νέων μέτρων.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το προσχέδιο του προϋπολγισμού της Ιταλίας για το 2019, δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», σημειώνει η Citigroup. 
Ειδικότερα, η υψηλή δημοσιονομική επέκταση (+0,8% του ΑΕΠ), αντιτίθεται στις συστάσεις για περιορισμό των δαπανών κατά 0,6% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, είναι σαφές, ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του κανόνα της ΕΕ που προβλέπει ότι οι κυβερνητικές δαπάνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν τον ρυθμό ανάπτυξης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κομισιόν θα απορρίψει συνολικά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας σε ορίζοντα δύο εβδομάδων. 
Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει την Κομισιόν να προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού υπερβολικού ελλείμματος έως τα τέλη Νοεμβρίου. 
PRONEWS