2.10.18

«Σήμα» από Μόσχα για αναταραχές στα Σκόπια: «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί - Η συμφωνία των Πρεσπών τελείωσε»

Ρώσοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες "βλέπουν"  αναταραχές και επεισόδια στα Σκόπια με το Κρεμλίνο να τονίζει πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης και να βγάζει ανακοίνωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

"Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω Ευρωπαίων. Υπάρχει εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία" τονίζουν ενώ "η προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως απόπειρα που θα διαταράξει την ισορροπία".
Πριν λίγο υπήρξε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
"Η υποστήριξη αστραπή του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μιλούν για την επιθυμία να διασφαλισθεί ταχεία είσοδος των Σκοπίων στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από τη γνώμη του πληθυσμού και μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από  τα μέρη της διαφοράς (Αθήνα και Σκόπια)" δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας
«Η προσέλευση του 36,8 τοις εκατό δεν επιτρέπει να αναγνωρισθεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο (αυτό απαιτεί 50 %+1 ). Αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι της ‘Μακεδονίας’ επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις σκληρές αποφάσεις που ελήφθησαν έξω από την Αθήνα και τα Σκόπια - καθώς κορυφαίοι πολιτικοί από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έλαβαν μέρος στην εκστρατεία, παρεμβαίνοντας χωρίς φειδώ στις εσωτερικές υποθέσεις της βαλκανικής χώρας».
"Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ‘Μακεδονίας’ δεν υποστήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά τα αποτελέσματα έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η Ουάσιγκτον.
Υπάρχει προσπάθεια που θα διασφαλίσει ότι τα Σκόπια θα εισαχθούν τάχιστα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του ‘μακεδονικού’ λαού.
Η θέση μας σε αρχές παραμένει αμετάβλητη: Μακροπρόθεσμη λύση στη διένεξη του ονόματος μεταξύ των μερών (Αθήνας- Σκοπίων) μπορεί να βρεθεί μόνο από τα δύο μέρη, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου με την υποστήριξη της ευρείας δημόσιας υποστήριξης.
Η Συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια και είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.
«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Με βάση αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
Σύμφωνα με ρώσους αναλυτές, οι ασφυκτικές πιέσεις  μπορούν να φέρουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γι αυτό και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή.
Kαι οι πιέσεις ήδη λαμβάνουν χώρα. Υπήρξε παρέμβαση από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, τον Μ.Νίμιτς, την Γερμανία κτλ. Συνεπώς ήδη τα Σκόπια μπήκαν σε ένα νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων, απειλών και υβριδικού πολέμου. Μην ξεχνάμε την εμπλοκή της Βρετανίας με επιχειρήσεις εταιρειών "κάτω από το ραντάρ". Δεν υπάρχει περίπτωση Βρετανοί-Γερμανοί και Αμερικανοί να μην πάνε σε νέο γύρο.
Οπότε πλέον είναι ορατό το κακό σενάριο. Αυτό που λέει πως οι προηγούμενες αναταραχές θα μοιάζουν με παιχνιδάκι. Από εκεί "δανειστήκαμε" και την κεντρική φωτογραφία του άρθρου μας όπου το κόμμα του Ζ.Ζάεφ και ο ίδιος δεχόταν απανωτές επιθέσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Εκείνο που λέει πως ο Ζόραν Ζάεφ περί τα τέλη Οκτωβρίου θα είναι υποχρεωμένος να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος να εφεύρει ένα νέο πολιτικό αφήγημα, ώστε να πείσει μία κοινή γνώμη η οποία ήδη έχει απορρίψει το προηγούμενο αφήγημά του, που δεν είναι άλλο από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Με ποιο αφήγημα, άραγε, ο Ζόραν Ζάεφ θα μπορούσε να δελεάσει την εκλογική του πελατεία, ώστε μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να διαθέτει εγγυημένα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο; Μέχρι στιγμής τέτοιο αφήγημα δεν υφίσταται, διότι τουλάχιστον η πλειοψηφία των σλαβικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ έχει απορρίψει την πολιτική ακολουθία «συμφωνία Πρεσπών - ΝΑΤΟ - Ε.Ε.». 
Αρα κάτι άλλο πρέπει να συμβεί.
H Μόσχα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως δηλώνει επίσημα το Κρεμλίνο.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες λένε ότι αν υπάρξουν απόπειρες να νομιμοποιηθεί το αποτυχημένο, όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψήφισμα, εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στην ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι οι προοπτικές ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ παραμένουν για τους πολίτες της ένα φλέγον ζήτημα
Ωστόσο όλοι επισημαίνουν ότι αυτό που απασχολεί την Μόσχα είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και όχι τόσο στην ΕΕ.
«Η κατάσταση στην ‘Μακεδονία’ μπορεί να εξελιχθεί με βάση απρόβλεπτα σενάρια» υποστηρίζει η εμπειρογνώμων της τμήματος ερευνών για την Μαύρη και Μεσόγειο Θάλασσες του Ινστιτούτου Ευρώπης Αικατερίνα Έντινα, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν το παν για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ‘μακεδονική’ βουλή , επειδή διαφορετικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την δική τους νομιμότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη ‘Μακεδονία’».
Παράλληλα ο Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Πριμακόφ, εκτιμά ότι οι όποιες απόπειρες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του αποτυχημένου δημοψηφίσματος μπορούν να προκαλέσουν τις διαμαρτυρίες του κόσμου.
«Πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία και επειδή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά με τρόπο ήρεμο, πρέπει να αναμένουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή επιβεβαιώνει ότι αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις περιμένουν εκείνοι που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα» δηλώνει ο Ολέτσενκο.
Η Εντινα θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πραγματικότητα σημαίνουν αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια.
«Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πιο οξείας περιόδου πολιτικής κρίσης, έδειξαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την Ουάσιγκτον, ενώ τώρα έδειξαν ότι την ‘καραμέλα’ που έδωσαν στους ‘μακεδόνες’ με την μορφή μιας διατύπωσης (για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ) δεν συνιστά τόσο μια ψηφοφορία για την μετονομασία, όσο μια ψηφοφορία για την ευρωατλαντική προοπτική.
Ωστόσο η ‘καραμέλα’ δεν λειτούργησε».
Με τη σειρά του ο Ολέντσενκο επισημαίνει, το ότι πρώτος από τις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες που αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ.
«Αυτό είναι αξιοσημείωτο, υπό την έννοια ότι δείχνει με σαφήνεια προς το συμφέρον ποιών πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στην ‘Μακεδονία’, ποιος βασικά επωφελείται από αυτό», δήλωσε ο Ολέντσενκο.
Ο Ρώσος αναλυτής, επισημαίνει επίσης ότι για να κατανοήσει κανείς τις εξελίξεις, στις οποίες ασκούν σημαντική επιρροή οι παίκτες «χρειάζεται να δει κανείς προσεκτικά το πώς θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων».
Μια ημέρα νωρίτερα ο Ντμίτρι Ζουραβλιό, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου περιφερειακών προβλημάτων, μιλώντας στη ρωσική υπηρεσία της DW για τη στάση της Μόσχας, επεσήμανε ότι από οικονομικής απόψεως η πιθανή ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στην ΕΕ δεν συνιστά κανένα κίνδυνο για τη Ρωσία.
Μαζί του συμφωνεί και ο εμπειρογνώμονας για τα Βαλκάνια του Ιδρύματος «Επιστήμη και Πολιτική» (SWP) του Βερολίνου Ντούσαν Ριέλιτς, ο οποίος δήλωνε ότι «η πλειοψηφία των διυλιστηρίων και των μεταλλουργικών επιχειρήσεων στην χώρα ανήκουν σε βρετανικές και ελληνικές εταιρείες. Εργάτες από τη ‘Μακεδονία’ εργάζονται σε όλη την Ευρώπη. Ολόκληρη η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχει ενσωματωθεί βαθύτατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από οικονομικής απόψεως, αλλά και μέσω των ανθρώπινων επαφών». Ως εκ τούτου, προσθέτει ο Ριέλιτς. σήμερα η ‘Μακεδονία’ έχει ελάχιστα κοινά από οικονομικής απόψεως με την Ρωσία».
Το πρόβλημα όμως σύμφωνα με τον Ζουραβλιόφ είναι πιο συστημικό και αφορά την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Όχι επειδή η ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στη Συμμαχία μπορεί να επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο τη ζωή στη Ρωσία, αλλά απλώς επειδή η διεύρυνση των στρατιωτικών συνασπισμών δεν είναι και η πιο λογική πολιτική αυτή τη στιγμή. Η Μόσχα δεν έχει σήμερα την ‘δική’ της Συμμαχία.
Έτσι η προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως απόπειρα που θα διαταράξει την ισορροπία», επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.
O υποδιευθυντής του Carnegie.ru Μαξίμ Σαμορούκοφ , στο άρθρο του με τίτλο «Τι σημαίνει το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην ‘Μακεδονία’ για τα Βαλκάνια, την ΕΕ και την Ρωσία;» γράφει:
«Η ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την Συμμαχία. Αντίθετα της δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Αλλά και από τη Ρωσία η χώρα αυτή ούτως ή άλλως χωρίζεται από μια συμπαγή ζώνη άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας.
«Η Δύση – γράφει ο Σαμορούκοφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο εκτενές του άρθρο – θα δώσει την εντύπωση ότι δεν υπήρξε κανένα ατόπημα με το δημοψήφισμα, αλλά μελλοντικά μάλλον θα συμπεριφέρεται πιο προσεκτικά. Η χαμηλή συμμετοχή συνέτριψε τις ελπίδες ότι στα Βαλκάνια μπορεί κανείς να προτείνει μέσα από τα μυαλά της ελίτ κάποια θετική πρόταση κι ο κόσμος θα πάει να την ψηφίσει».
Τελικά, για την Ρωσία το δημοψήφισμα – συνεχίζει ο Σαμορούκοφ– είναι μια καλή αφορμή να απεμπλακεί από τις πολυάριθμες κατηγορίες περί επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘Μακεδονιας’, οι οποίες συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια».
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα σημαντικό συμφέρον στην ‘Μακεδονία’…Με τον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι την Μόσχα συνδέει η προσπάθεια να περάσει η διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream όταν η Βουλγαρία αρνήθηκε να συμμετάσχει στον South Stream. Όμως αυτή η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό και η Ρωσία επανήλθε στις διαπραγματεύσεις με την βουλγαρική ηγεσία… Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον της Μόσχας για την ‘Μακεδονία’ το συντηρεί μόνο η προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.
Πεντάγωνο: «Θετικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ - Στηρίζουμε τους Μακεδόνες
Το «θετικό αποτέλεσμα» του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στην πΓΔΜ χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέινα Γουάιτ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τα θετικά αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες της «Μακεδονίας» αποδέχτηκαν τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας. Στηρίζουμε ένθερμα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και στέκουμε στο πλευρό της κυβέρνησης των Σκοπίων καθώς επιτέλους καθορίζεται το μέλλον της χώρας αυτήν την ιστορική στιγμή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
"Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες στη δέσμευσή τους στην ισχυρή, διμερή αμυντική σχέση που έχουμε οικοδομήσει με τη «Μακεδονία» η οποία συμβάλλει ενεργά στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Στηρίζουμε τους «Μακεδόνες» φίλους μας καθώς χαράζουν τη δική τους πορεία για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για τον λαό του", καταλήγει η ανακοίνωση.
pronews