27.10.18

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ο Στόλος και η Αεροπορία της Αιγύπτου λόγω επικείμενων εξελίξεων στην Α.Μεσόγειο (φωτό)


Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έθεσε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της χώρας ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι λόγω επικείμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχουν φόβοι για τουρκικές κινήσεις στο κομμάτι που ενώνεται η αιγυπτιακή, η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ (φώτο παρακάτω).

Μάλιστα δόθηκαν και φωτογραφίες στην δημοσιότητα με τον απόπλου μονάδων του αιγυπτιακού Ναυτικού. Ετσι μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του τουρκικού Στόλους γύρω από το Barbaros, έρχεται "απάντηση" και από το Κάιρο.
Μετά από προσωπική εντολή του προέδρου και στρατάρχου της Αιγύπτου Αλ Σίσι το αιγυπτιακό Ναυτικό με πολεμικά πλοία, υποβρύχια το ελικοπτεροφόρo MISTRAL, πυραυλακάτους και φρεγάτες FREMM ακροβολίστηκε δημιουργώντας "ασπίδα" στο τμήμα της ένωσης των ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο.
Eπιπλέον για πρώτη φορά μετά το 1967 μετασταθμεύουν μαχητικά της Αιγύπτου στο Σινά οπλισμένα με αντιπλοϊκούς πυραύλους μαζί με AWACS και UAV. Πλοία δεν διαθέτουν πάντως οι τζιχαντιστές που δραστηριοποιούνται εκεί.
Τα αιγυπτιακά MiG-29M/M2 είναι οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους αέρος επιφανείας όπως φάνηκε σε φωτογραφία που αποδεσμεύθηκε την 19η Οκτωβρίου από τον εκπρόσωπο τύπου του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Η φωτογραφία έδειχνε τον Σίσι με προσωπικό της EAF μπροστά από ένα διθέσιο MiG-29M2 με δύο πυραυλους Kh-31 διπλά του.
Η EAF πλέον διαθέτει τόσο την έκδοση αντιπλοϊκού πυραύλου Kh-31AD και του του πυραύλου αντιακτινοβολίας Kh-31PD. Και οι δύο όταν εξαπολύονται απο μεγάλο ύψος έχουν βεληνεκές εως 250 χιλιομέτρων.
Υπενθυμίζουμε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου με κοινή διακήρυξη από το περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
«Οι Υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της κάθε χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας»
«Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες μέσα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες πράξεις στο μέλλον». 
Το θέμα είναι πως θα καταφέρουν κάτι τέτοιο καθώς η Αγκυρα καταλαβαίνει μόνο με ισχύ.
 ΑΟΖ  
«Οι Υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της κάθε χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες μέσα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες πράξεις στο μέλλον».
pronews