2.10.18

Οι Βρυξέλλες… έκλεισαν το μάτι στον Τσίπρα για το σενάριο να μην περικοπούν οι συντάξεις


Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Ένα… κλείσιμο ματιού από τις Βρυξέλλες εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, επιβεβαιώνοντας ότι, στο παρασκήνιο έχουν προηγηθεί προχωρημένς ζυμώσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους εκπροσώπους των εταίρων.
Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα για το 2019 περιλαμβάνει… διπλό σενάριο για τις συντάξεις, κοστολογώντας τι θα σημαίνει το να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.

Το κρίσιμο σημείο ήταν η υποδοχή του προσχεδίου του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, να επισημαίνει με νόημα ότι, το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, προσθέτοντας ότι, στο Ασφαλιστικό έχει ήδη δρομολογηθεί μεταρρύθμιση.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε τη στήριξη των Βρυξελλών στις προσπάθειες της Αθήνας, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εστίασε στην ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, χαρακτηρίζοντας ως θετική επιλογή το “διπλό σενάριο”.
Είναι προφανές ότι, η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης προέκυψε μετά από παρασκηνιακή συνεννόηση με τους εταίρους, ώστε να μην δοθεί στις αγορές το μήνυμα ότι, η Αθήνα εγκαταλείπει τις δεσμεύσεις της.
Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι, οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα, μετά από συνεννόηση.
http://ysterografa.gr
__________________________
Εάν συμφωνηθεί να μην περικοπούν οι συντάξεις, αυτό θα ισχύσει και μετά τις εκλογές ή είναι προεκλογικό δεκανίκι η μη περικοπή ;
Efenpress