10.10.18

Π.Καμμένος για συνάντηση με Τ.Μάτις: «Συζητήθηκαν μη ανακοινώσιμα θέματα»

Με λόγια, χτίζεις ανώγεια και κατώγεια.Juan
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στις ΗΠΑ αλλά αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η δήλωσή του για το ότι «έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowa και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως «για δεύτερη φορά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω επισήμως τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Στρατηγό Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουμε».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ: «Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των F16 και των P-3 Orion. Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowa και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα». 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ», σχολίασε και συμπλήρωσε:
«Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. 
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης, προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις». 
Ερώτηση: Υπάρχει κάτι ποιο συγκεκριμένο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα; 
Απάντηση: Έχουν υπάρξει πολύ μεγάλες βελτιώσεις στα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαμε βάλει στο παρελθόν. 
Ερώτηση: Ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τους Αμερικανούς;
Απάντηση: Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Σε γενικό πλαίσιο σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα σχεδιάζουμε και καινούργιες συνεργασίες. 
Ερώτηση: Επειδή έθιξε κατά την έναρξη της συνάντησής σας ο κ. Μάτις το θέμα των Σκοπίων, σας είπε κάτι για αυτό; 
Απάντηση: Τη θέση τη δική μου την ξέρετε και νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφής. Αλλά και από ό,τι φαίνεται νομίζω ότι οι εξελίξεις πλέον εκεί οδηγούν. Θεωρώ ότι η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία διακρατικών συμφωνιών που θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα θα λυθούν με τη συναίνεση των λαών. 
Ερώτηση: Σε ερώτηση του ΑΝΤ1, κύριε Υπουργέ, ο κ. Μάτις, ο ομόλογός σας, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ως ενδεχόμενο την πιθανότητα για νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα και έριξε «το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση. Ποιο είναι το σχόλιό σας; 
Απάντηση: Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική.
Ερώτηση: Υπάρχει μια αναζωπύρωση των απειλών του Προέδρου Ερντογάν ο οποίος απείλησε ότι θα βγάλει το ερευνητικό σκάφος «Πορθητής» στο τέλος του μήνα στη Μεσόγειο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Απάντηση: Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποκτήσει αυτή τη γεωπολιτική θέση γιατί σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία το γεγονός ότι ενώ εκείνοι κράτησαν δύο Έλληνες αξιωματικούς, για περίπου έξι μήνες χωρίς καν να έχουν αποδοθεί κατηγορίες, εμείς μόλις πιάσαμε δύο Τούρκους στα σύνορά μας τους απελευθερώσαμε την ίδια ώρα. Γιατί, πράγματι, μεθοριακά επεισόδια υπάρχουν και πρέπει να λύνονται με άλλο τρόπο.
Η πολιτική των προκλήσεων, των απειλών και του «τσαμπουκά» θα μπορούσα να πω, δεν οδηγεί ποτέ σε καλό. Θεωρώ ότι έχει συμφέρον και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι με την Ελλάδα πρέπει να ζήσει ειρηνικά. Από εκεί και πέρα, γνωρίζει καλά ότι όποιος αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, θα πάρει άμεσα την πιο σκληρή απάντηση που υπάρχει.
Ερώτηση: Το συγκεκριμένο θέμα για την κυπριακή ΑΟΖ το συζητήσατε με τον κ. Μάτις; 
Απάντηση: Σας είπα ότι προχωράμε σε συνεργασία για την επέκταση της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που είπα.
Νωρίτερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση στο State Department με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchell με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. 
Επίσης συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής John Sullivan.
pronews