24.10.18

Τσίπρας και μυστικά κονδύλια: Κοίτα ποιος μιλάει!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σοκ! Αποτροπιασμός! Κροκοδείλια δάκρυα. Το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, στηλιτεύει τον «πρώην ρεπόρτερ του Μέγκα» (ιδιότητα που προφανώς είναι συνώνυμη με… εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου), για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του σχετικά με τον τρόπο διάθεσης ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου των Εξωτερικών.
Και, όμως, ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα καταγγέλλει τον Τύπο και την αντιπολίτευση για υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, το 2011 είχε παρουσιάσει απόρρητα έγγραφα του υπουργείου των Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Μιλάμε για τρεις κωδικούς, για τους οποίους ενημερώθηκε η Βουλή στις 10 Οκτωβρίου, από τους οποίους οι δύο αφορούσαν διοχέτευση χρημάτων σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για «να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων»!

Το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, μίλησε για «προβοκάτσια» και «υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας». Πρόκειται, λέει, για «πρωτοφανή αθλιότητα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν διέψευσε την ουσία, αλλά εξέφρασε την οργή του για την διαρροή «δήθεν απόρρητων δαπανών». Προσθέτοντας ότι εγείρονται «σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”».
Η Νέα Δημοκρατία, δια του αντιπροέδρου κ. Κακλαμάνη, δεν εγκρίνει τα κονδύλια, διότι συνοδεύονταν από ασαφείς εξηγήσεις – τακτική που ακολουθούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δηλαδή, υποβάλλονται μεν τυπικά τα μυστικά κονδύλια στη Βουλή, αλλά οι εξηγήσεις που δίδονται είναι ανεπαρκείς και επομένως η καινοφανής διαδικασία μοιάζει με φερετζέ.
Χαρτοπόλεμος Τσίπρα με απόρρητα έγγραφα!
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όμως, ο οποίος τώρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι τάχα υπονομεύεται η εξωτερική πολιτική της χώρας, είναι αυτός που στις 12 Οκτωβρίου του 2011 έφθασε στο σημείο να παραχωρήσει κοτζάμ… συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας έναν απίστευτο χαρτοπόλεμο από δεκάδες αποφάσεις του υπουργείου των Οικονομικών για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία, όπως είπε, δίνονταν όχι μόνο καθ΄ υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.
Τότε, ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα νομιμόμητας», επισημαίνοντας την άρνηση της τότε κυβέρνησης να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή και σημειώνοντας ότι η άρνηση αυτή δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών και σε προσπάθεια συγκάλυψης του όλου θέματος.
Ο άνθρωπος που σήμερα μιλάει για «αθλιότητα» αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Τάκη στο iefimerida, ο κ. Τσίπρας δηλαδή, παρουσίασε έγγραφα του ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου των Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε ότι το 2010, η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ.
«Η κατάσταση αυτή», είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας, «συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού το 2011 έγινε το πρωτοφανές οι απόρρητες να αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάσθηκε καν ούτε τις ημέρες που είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση στη Βουλή».
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει βέβαιος ότι «η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της».
Είχε φέρει τους εισαγγελείς στο ΥΠΕΞ!
Δηλαδή, αυτός που σήμερα καταγγέλλει ένα ρεπορτάζ (αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση) για υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είχε φέρει τους εισαγγελείς στο υπουργείο των Εξωτερικών!
Στις 30 Ιανουαρίου 2012, ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει επί δύο ώρες στον τότε αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, στο πλαίσιο της έρευνας για το θέμα των απορρήτων δαπανών, που είχε προκληθεί από δημοσιεύματα – αλλά τότε ουδείς είχε επιτεθεί στον Τύπο – αλλά και από τις συνεχείς παρεμβάσεις Τσίπρα στη Βουλή. Η συγκεκριμένη έρευνα είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2011.
Κατά την κατάθεσή του, ο κ. Τσίπρας είχε προσκομίσει στον εισαγγελέα φάκελο με τα στοιχεία που είχε επικαλεστεί για το θέμα.
«Οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν όλες τις καταγγελίες που εδώ και τέσσερις μήνες καταθέσαμε με ερωτήσεις μας σε αρμόδιους υπουργούς, και απάντηση δεν πήραμε, για τις υπερβολικές υπερβάσεις απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια περίοδο κρίσης και μνημονίου που ο ελληνικός λαός κάνει αιματηρές θυσίες, κατά 200% και 270% το 2009 και το 2010», είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του.
«Ο ελληνικός λαός», είχε προσθέσει, «απαιτεί να γνωρίζει πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα».
Έτσι, στις 6 Φεβρουαρίου 2012 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας αναφορικά με την υπέρβαση των προϋπολογιζόμενων απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο μετά το 2009, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου και μετέπειτα Δημ. Δρούτσα.
Η εισαγγελική εντολή αυτή ουσιαστικά αποτελούσε επέκταση της ήδη διενεργούμενης έρευνας, που αφορούσε στο χρονικό διάστημα 2004 έως 2007 και πλέον είχε ως αφετηρία την κατάθεση στοιχείων που προσκόμισε, όταν κλήθηκε να καταθέσει, ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώστε ότι τον Δεκέμβριο του 2012 η έρευνα είχε επεκταθεί και στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας.
Σημειώστε τέλος ότι τον Μάιο του 2015, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπενθύμισε ότι «όλα τα παραστατικά έγγραφα δαπανών για απόρρητη εθνική ανάγκη και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η Επιτροπή Ειδικών Δαπανών ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου και αναφέρεται στην αναγνώριση και εκτέλεση δαπάνης, καταστρέφονται από τους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων ένα χρόνο, το αργότερο, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».
Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας είχε παρουσιάσει σε… επίσημη τελετή, δηλαδή σε συνέντευξη Τύπου, απόρρητα έγγραφα τα οποία – άγνωστο πώς – είχαν βρεθεί στα χέρια του και τα οποία όχι μόνο δεν έπρεπε, για εθνικούς λόγους, να δημοσιοποιηθούν, αλλά αποτελούσε πειθαρχικό παράπτωμα η μη καταστροφή τους!
Σήμερα, ο αυτουργός εκείνης της υπονόμευσης μιλάει για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων!