19.10.18

Υπόθεση Κασόγκι: «Τον έλιωσαν σε οξύ και πέταξαν τα λείψανά του στο δάσος» λέει η ΜΙΤ



Η τουρκική ΜΙΤ θεωρεί βέβαιο ότι ο Τ.Κασόγκι δολοφονήθηκε με τον γνωστό φρικιαστικό τρόπο και εν συνεχεία έλιωσαν την σορό του σε θεϊικό οξύ και τα λείψανά του έχουν απορριφθεί σε ένα δάσος στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και σε μια πόλη κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά 
Ήδη έχουν ανακτηθεί «πολλά δείγματα» από το προξενείο και την κατοικία του γενικού πρόξενου, είπαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, και τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για να διακριβωθεί εάν περιέχουν ίχνη του γενετικού υλικού του Τζαμάλ Κασόγκι.

Το Ριάντ αρνείται την κατηγορία των τουρκικών αρχών ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και ότι στη συνέχεια το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο αλλά κανείς δεν το πιστεύει.
Η εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος είχε μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για το Ριάντ εξαιτίας επικρίσεών του προς τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και πλήττει τις σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μεγεθύνουν την ακτίνα της έρευνας, ακολουθώντας την πορεία και παίρνοντας υπόψη τις στάσεις που έκαναν τα αυτοκίνητα που έφυγαν από το προξενείο και από την κατοικία του προξένου τη 2α Οκτωβρίου, την ημέρα που είδαν τον Κασόγκι ζωντανό για τελευταία φορά, εξήγησαν οι δύο τούρκοι αξιωματούχοι.
Οι δολοφόνοι του ενδέχεται να πέταξαν λείψανα του Κασόγκι στο Δάσος του Βελιγραδίου, που γειτονεύει με την Κωνσταντινούπολη, ή σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην Γιάλοβα, 90 χιλιόμετρα από την πόλη, διευκρίνισαν οι δύο αξιωματούχοι.
«Με βάση την έρευνα, υπήρξαν ορισμένες υποψίες ότι λείψανα μπορεί να βρίσκονται στην πόλη Γιάλοβα και στο Δάσος του Βελιγραδίου, η αστυνομία ψάχνει σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος. Ένα αγροτικό οίκημα ή μια βίλα ίσως χρησίμευσαν ως χώρος απόρριψης ή ταφής των λειψάνων, εξήγησε.
Την Πέμπτη, τούρκοι αστυνομικοί έψαξαν για δεύτερη φορά το σαουδαραβικό προξενείο όπου εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογράφος της Washington Post, που είχε επικρίνει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Έψαξαν επίσης την κατοικία του πρόξενου.
Συλλέχθηκαν πολλά δείγματα από τις δύο τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων χώματος και νερού. Όλα τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για ίχνη του DNA του Κασόγκι.
Ο αυτοεξόριστος σαουδάραβας δημοσιογράφος πήγε στο προξενείο διότι ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε κανείς ζωντανό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη πως υποθέτει ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός και δεσμεύτηκε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ εάν διαπιστωθεί ότι ευθύνεται πράγματι για τον φόνο του η Σαουδική Αραβία θα είναι «πολύ σκληρή», επέμεινε ωστόσο ότι θέλει πρώτα να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.
pronews