28.10.18

ΥΠΕΞ: Αναμένουμε απόλυτη διαλεύκανση για τον θάνατο του ομογενή στην Αλβανία


Την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνστσντίνος Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο Καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.
Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.
Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής» και καταλήγει:
Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ (;)  κατά αστυνομικών στο Αργυρόκαστρο, αφού η αστυνομία κατέβασε την Ελληνική σημαία που είχε υψώσει στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Κατά το himara.gr, o νεαρός, μετά το επεισόδιο, κρύφθηκε στο υδραγωγείο του χωριού και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε πως ο ομογενής σκοτώθηκε από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις. 
Όπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε καταγωγή από τα Ιωάννινα.
cnn,gr

Κρατώντας ελληνικές και αλβανικές σημαίες, το πρωί της Κυριακής, νέοι ομογενείς και κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές, έκαναν «παρέλαση» μέχρι το στρατιωτικό κοιμητήριο στις Βουλιαράτες. Εκαναν τρισάγιο, κατέθεσαν στεφάνια και δάκρυσαν για τους νεκρούς στρατιώτες που έπεσαν κατά τον πόλεμο του 1940 πολεμώντας στα αλβανικά εδάφη ενάντια στην Ιταλία του Μουσολίνι.
Δείτε τις φωτογραφίες από το Intimenews και την Παρασκευή Παππά που αποτυπώνουν όσα έγιναν σήμερα στο στρατιωτικό κοιμητήριο στις Βουλιαράτες Αλβανίας.
pronews