16.10.18

Πατριαρχείο Μόσχας: «Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έπαψε να είναι "Οικουμενικό" - Η Ορθοδοξία είμαστε εμείς»

Όχι εσείς, εμείς, όχι εμείς , εσείς!!! Τα παθήματα

δεν σας έχουν γίνει μαθήματα! Efenpress


Το ορθόδοξο σχίσμα είναι πλέον οριστικό και η ρωσική Εκκλησία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει «την προστασία και την αντιπροσώπευση της απανταχού Ορθοδοξίας». 

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει χάσει το δικαίωμα να αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας» δήλωσε πριν από λίγο ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα: Δεν θα έχουμε πλέον ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα πρέπει να το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει αυτό-καταστραφεί ως ένα τέτοιο κέντρο» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «The First Channel» της Ρωσίας. 
Τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης διέκοψε από χθες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως απάντηση στην αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της «ανεξαρτητοποίησής» της από το Πατριαρχείο της Μόσχας το οποίο ιστορικά ηγείται των ανατολικών ορθόδοξων εκκλησιών.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στην ορθοδοξία από την εποχή του Σχίσματος και του διαχωρισμού Ορθοδόξων και Καθολικών.
Ενα πλήγμα αντίστοιχο με αυτό που υπέστη η Ρώμη και ο καθολικισμός με την εμφάνιση και επικράτηση του Προτεσταντισμού στην Δυτική Ευρώπη.
Το ζήτημα είναι αν αξίζει μια τέτοια εξέλιξη απλά και μόνο για να αναγνωρίσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την ουκρανική Εκκλησία ως «αυτοκέφαλη».
Την απάντηση θα την δώσει η ιστορία...
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας συνεδρίασε για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός Ρωσίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κκ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
«Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε η απόφαση να σταματήσει εντελώς κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση όμως η Ιερά Σύνοδός μας δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση επειδή όλη η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μιλώντας σε δημοσιογράφους. 
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε από την πλευρά του ότι ελπίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.
O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη» αλλά οι αποφάσεις που ελήφθησαν τελικά είναι στο ακριβώς αντίθετο ρεύμα.
Η απόφαση πάρθηκε μετά την απόφαση προσχώρησης αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.
pronews