26.10.18

Για πρώτη φορά το Ισραήλ ενεργά υπέρ της Ελλάδας: Τι σημαίνει η αποστολή ισραηλινών μαχητικών στην Λάρισα


Aμεσα συνδεδεμένη με την - παραλίγο - υπογραφή των τριών Προεδρικών Διαταγμάτων για την επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων της Τουρκίας, αλλά αφού είχε γίνει νόμος του κράτους - και άρα αντιδράσεων κατόπιν εορτής - είναι η αποστολή των 11 ισραηλινών μαχητικών F-16 στην 110ΠΜ και η συνεκπαίδευσή τους με ελληνικά μαχητικά: Η 110 ΠΜ είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής τακτικής αεροπορικής δύναμης και πρώτος στόχος της τουρκικής Αεροπορίας, προηγούμενος ακόμα και της Τανάγρας.

Οι Ισραηλινοί για πρώτη φορά θα στήριζαν ενεργά-αν χρειαζόταν-μια ελληνική κίνηση έναντι της Τουρκίας, έστω εμμέσως: Ενα πλήγμα κατά της 110 ΠΜ και η απώλεια ισραηλινών μαχητικών θα μπορούσε να προκαλέσει την άμεση εμπλοκή του Ισραήλ...
Η εκπαίδευση των μαχητικών μαχητικά της ΠΑ και 11 ισραηλινά μαχητικά F-16 μαζί με το ισραηλινό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Gulfstream G550 CAEW είναι «πολύ προχωρημένη» αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της ΠΑ
Οι Ισραηλινοί έφεραν στην Ελλάδα περί τους 20 χειριστές και 140 τεχνικούς εδάφους και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό.
Τα αεροσκάφη έφτασαν στην Ελλάδα με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου, εξωτερικά αναρτημένες δεξαμενές των 600 USG, έφεραν βλήματα αέρος-αέρος ΑΙΜ-9 και ατρακτίδια LANTIRN και LITENING ΙΙ.
Οι αποστολές των αεροσκαφών επικεντρώνονται στην περιοχή της Πελοποννήσου, αλλά πτήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέχρι και τη Θράκη.
Σχεδόν όλο το σκέλος των εξόδων των ισραηλινών αεροσκαφών πραγματοποιούνται σε χαμηλό ύψος ξεκινώντας λίγο μετά την απογείωσή τους από την 110ΠΜ περνώντας τη Στερεά Ελλάδα, για να βγουν στη συνέχεια στον Κορινθιακό και να «πέσουν» ακόμη χαμηλότερα στην ορεινή κεντρική Πελοπόννησο και εικονικό στόχο το αεροδρόμιο της Τρίπολης με πτήσεις σε ύψος περί τα 1500 πόδια.
Οι Ισραηλινοί είναι «δάσκαλοι» στις τακτικές επίγειας προσβολής και τα ελληνικά πληρώματα από τα καλύτερα παγκοσμίως στην εναέρια μάχη, ειδικά σε κοντινές αποστάσεις (WVR).
Kαι τα ελληνικά πληρώματα, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο και σε αποστολές αέρος-αέρος μεγάλης ακτίνας (BVR).
Ιδανικός συνδυασμός για μεταβίβαση εκπαιδευτικών γνώσεων αμφοτέρων...