1.10.18

Η Αθήνα Είμαστε Εμείς.



                     Του  συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα

Κυριακή, τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη και καθώς καταιγίδες και θύελλες σάρωναν την  Ελλάδα ,τις πόλεις, τα νησιά, τα χωριά μας και καθώς κατακλυσμιαία βροχή «έδερνε» την Αθήνα επί ώρες, η Πρωτοβουλία Πολιτών  « Η Αθήνα  Είμαστε Εμείς» επέμενε να πραγματοποιήσει την Ημερίδα/Συνδιάσκεψη  Ενημέρωσης των μελών, φίλων, συμπαραστατών της με θέμα τη Βία και την Εγκληματικότητα στην Αθήνα.

Ήταν απρόσμενο και συγκινητικό. Περισσότερα από 350 άτομα, Αθηναίοι και Αθηναίες, αγνόησαν τη βροχή και τον αέρα και ήρθαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» για την Ημερίδα, ένδειξη του πόσο πολύ νοιάζονται, ενδιαφέρονται, φοβούνται, ανησυχούν για την κατάσταση  στην πόλη που ο μέγας Κωστής Παλαμάς αποκαλούσε «Αθήνα διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι».

  Την πόλη που πάσχει και υποφέρει και «χάνει τα εδάφη» της και βουλιάζει στη βρώμα, τη δυσωδία, τα ναρκωτικά, τη βία και την εγκληματικότητα. Ενδιαφέρονται και φοβούνται γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Αυτή είναι η μαύρη Αλήθεια.

Ήταν άνθρωποι απ΄ όλες τις γειτονιές και τις Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τον Κολωνό, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, τα Πευκάκια, την Ακαδημία Πλάτωνος, του Μακρυγιάννη, το Μετς, την Πλάκα, το Νέο Κόσμο, το Θησείο, το Κολωνάκι, το Κουκάκι, τα Σεπόλια, τον Άγιο Αρτέμιο, του Ψυρρή…… όλοι ανήσυχοι και προβληματισμένοι και γεμάτοι ερωτηματικά. «Που πάει η πόλη μας;»

Και η Πρωτοβουλία μας, που φτιάχτηκε αρχικά από το Θάνο Πλεύρη, το Χρήστο Τεντόμα κι εμένα που νεοεκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι καταλάβαμε γρήγορα  την κατάσταση, ανεξαρτητοποιηθήκαμε και  «μαζευτήκαμε»  σε μια ανεξάρτητη ομάδα. Που πολύ σύντομα «αυγάτισε», μεγάλωσε,  με εκατοντάδες και μετά χιλιάδες Αθηναίους που «κάτι άλλο» έψαχναν.

Την Κυριακή, σε μια σύντομη αναφορά στο θέμα – γιατί υπήρχαν πολλοί και επιφανείς ειδικοί να «μπουν βαθιά»- είπα ανάμεσα στα  άλλα: «  Έλεγα κι  έγραφα πριν από ένα χρόνο, μετά την τραγωδία στη Μάνδρα ότι πολλά πράγματα αλλάζουν και αλλάζουν δραματικά, είτε με δική μας ευθύνη είτε έτσι, επειδή αλλάζουν . Κι ότι θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους να ζούμε με την οργή και το ξέσπασμα των φυσικών φαινομένων είτε πρόκειται για βροχές και πλημμύρες, είτε για φωτιές, είτε για σεισμούς. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επενδύσουμε μυαλό, χρόνο και χρήμα για να θωρακιστούμε. Το κάνουμε; Πολύ αμφιβάλλω. Μάλλον το αντίθετο γίνεται.

Με την έξαρση της βίας, της άγριας, ανεξέλεγκτης και καταστροφικής βίας πρόπερσι και πέρυσι, έλεγα κι έγραφα ότι η Αθήνα κινδυνεύει. Κινδυνεύει σοβαρά. Κι ότι το Κράτος, η κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Αστυνομία πρέπει να επέμβει αποφασιστικά. Συνέβη κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω. Έφυγε ο Τόσκας απλώς και ήρθαν οι δυο κυρίες.
Η μετανάστευση, σε όλες της τις διαστάσεις, ανθρωπιστική, παράνομη, νόμιμη, μας έπνιξε και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Τα φυσικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές εντείνονται. Και η βία, η εγκληματικότητα, η ασυδοσία χτυπούν άγρια την Ελλάδα, χτυπούν άγρια την Αθήνα και δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε. Και μέσα σ όλα, η οικονομική κρίση μας έχει συντρίψει».

Η Ημερίδα Ενημέρωσης ήταν απόλυτα ικανοποιητική. Δόθηκαν απαντήσεις, προτάθηκαν λύσεις, «εξατμίστηκε» κάπως ο θυμός και η οργή του κόσμου. Και δώσαμε ραντεβού για τις αρχές Νοεμβρίου, στην επόμενη Συνδιάσκεψη, για να παρουσιάσουμε και πλήρες πρόγραμμα. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι. Κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που θέλουμε, αυτό που θέλουν οι Αθηναίοι. Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, δεν είμαστε πολιτικάντηδες,  δεν είμαστε εναντίον κανενός.
 Είμαστε πολλοί, ξέρουμε την κατάσταση, έχουμε γνώση, έχουμε εμπειρία και θέλουμε να προσφέρουμε. Κι ο νέος νόμος για την απλή αναλογική μας «πάει». 
Περιμένουμε να εμφανιστούν ανοιχτά κι επίσημα και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι. Και θα δούμε τι θα κάνουμε.