20.10.18

Νέο επεισόδιο ανάμεσα σε «Νικηφόρος Φωκάς» και τουρκικού στολίσκου με Barbaros - Δύσκολη η θέση της ελληνικής φρεγάτας

Νέο επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” (F466) που επιτηρεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και του τουρκικού στολίσκου των δύο φρεγατών και των δύο ΤΠΚ που προστατεύουν το Barbaros στις σεισμικές έρευνές του.

Ο τουρκικός στολίσκος εισήλθε πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Barbaros ξεκίνησε πάλι τους ηχοβολισμούς και το «Νικηφόρος Φωκάς» εξέπεμψε πάλι σήμερα απομάκρυνσης, αλλά δεν «συγκινήθηκε» το τουρκικό πλοίο και μέχρι αυτή την στιγμή παραμένει επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και συνεχίζει τις εργασίες του ανενόχλητο.
Αλλωστε, η ελληνική φρεγάτα, ακόμα και το ελληνικό υποβρύχιο, αλλά ειδικά η φρεγάτα δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε τυχόν «θερμή» αναμέτρηση με τα τουρκικά πλοία: Εκτός από τον αριθμό, υπάρχει και πλήρης αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας στο σημείο, τόσο με CN-235 τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν τορπίλες από ασφαλή απόσταση, αλλά και από τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας που σε 6 λεπτά από την βάση τους μπορούν να πραγματοποιήσουν βολή με βλήμα αέρος-επιφανείας Ηarpoοn και να «τελειώσουν» την υπόθεση.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής καθόλου στην περιοχή.
Η νέα προσέγγιση και απαίτηση της ελληνικής φρεγάτας προκάλεσε την απόφαση της Τουρκίας να δημιουργήσει «ζώνη αποκλεισμού» γύρω από το Barbaros (πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί μιλούν για 10-20 μίλια περιμετρικά του πλοίου).
Η ελληνική πλευρά έχει στείλει και δεύτερο υποβρύχιο κοντά στον τουρκικό στολίσκο (ήδη ένα υποβρύχιο Type 214 περιπολεί σε ακτίνα βολής κάτω από αυτόν) και ενισχύει με μία κανονιοφόρο και μία φρεγάτα την παρουσία του ΠΝ στην περιοχή.
Η απάντηση του τουρκικού ωκεανογραφικού, αυτήν την φορά δεν ήταν μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, αλλά το περιεχόμενο της ήταν ξανά προκλητικό.
Εκτός από το ότι βρίσκονταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, το πλήρωμα του Barbaros έκανε και μάθημα στη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, ζητώντας να «ξαναδιαβάσουν τους χάρτες». 
Σε λίγες ώρες, όμως πιθανότατα θα ισχύσει η Ζώνη Αποκλεισμού και οι νέοι κανόνες εμπλοκής που ανακοινωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, οπότε θα δούμε μέχρι ποίου σημείου μπορεί η Αθήνα να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση.