9.10.18

Εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Ουκρανία κοντά στο Ντονέτσκ: Απομακρύνουν 10.000 κατοίκους - Προληπτικό πλήγμα;

Ένα ακόμα κτύπημα, το τρίτο μέσα σε ένα χρόνο, κατάφεραν οι ρωσόφονοι στις ουκρανικές ΕΔ καθώς τεράστιες αποθήκες πυρομαχικών ανατινάχτηκαν καταστρέφοντας ολοσχερώς πολύτιμο και ακριβό πολεμικό υλικό.

Ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Τσερνίγκοφ της Ουκρανίας (περίπου 176 χιλιόμετρα ανατολικά από το Κίεβο) σημειώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα με τις Αρχές να προχωρούν άμεσα στην απομάκρυνση περίπου 10.000 κατοίκων από τα σπίτια τους!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη αυτή βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» κοντά στο αποσχισθέν Ντονέτσκ και θεωρείται ότι ο οπλισμός και τα πυρομαχικά των αποθηκών ήταν καίριας σημασίας για των εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων που σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες προετοίμαζε σκηνικό γενικής ξαφνικής επίθεσης όποτε κρίνοταν ότι θα ήταν σκόπιμο κατά των δύο ρωσόφωνων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσγκ.

Οι ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δώσει μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού στους Ουκρανούς με σκοπό την ανάφλεξη μια μεγάλης πολεμικής σύγκρουσης στην «πόρτα» της Ρωσίας 
Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση όλης της περιοχής ενώ απέκλεισαν κάθε επίγεια και εναέρια συγκοινωνία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο επικεφαλής των ΕΔ έχει μεταβεί στο σημείο ενώ άγνωστο είναι το προς το παρόν το μέγεθος της καταστροφής.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για θύματα ή για τραυματισμούς.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι περίπου 190 τόνοι πυρομαχικών ήταν αποθηκευμένα σε αποθήκες 60 εκταρίων.
Όπως κατήγγειλε τότε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολόντιμιρ Γκρόισμαν, πίσω από την πυρκαγιά κρύβονται «ακραία στοιχεία», αφήνοντας υπόνοιες για ρωσόφονους σαμποτέρ. Αυτή ήταν από τις μεγαλύτερες αποθήκες πυρομαχικών της χώρας.
Τότε εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Χάρκοβο, και ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις, λόγω των οβίδων που φυλάσσονταν εκεί
Η αποθήκη αυτή βρίσκονταν κοντά στα εδάφη των ρωσόφωνων, στην ανατολική Ουκρανία ενώ και το ίδιο το Χάρκοβο έχει πλειοψηφικά ρωσόφωνο πληθυσμός.

Η φωτιά ξέσπασε, κατά τη διάρκεια εργασιών αποναρκοθέτησης, στην αποθήκη της Μπαλακλίγια