2.9.18

Tο νεο σχέδιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό - Στο τραπέζι η οριστική διχοτόμηση


Σύμφωνα με κυπριακή εφημερίδα ο ΟΗΕ έχει αρχίσει ήδη κι επεξεργάζεται νέα σενάρια για το Κυπριακό, ενόψει της έκθεσης που θα υποβάλει ο Γ.Γ. , τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η οποία θα ανοίξει έναν νέο κύκλο συνομιλιών. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ο ΟΗΕ είναι προσανατολισμένος στην υπογραφή μίας ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία θα δεσμεύσει τα δύο μέρη, τα οποία μετά τη συζήτηση των λεπτομερειών θα τη θέσουν σε δημοψήφισμα.
Τελικός στόχος είναι πάντα μία συμφωνία στο πλαίσιο Γκουτιέρες αλλά για πρώτη φορά συζητούνται κι άλλα σενάρια.
Τα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά σημειώνουν πως θα πρέπει να συζητηθεί και η επόμενη ημέρα μιας αποτυχημένης προσπάθειας.Δηλαδή έχει πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι η οριστική διχοτόμηση του νησιού.
Επίσης φιλικές και όχι μόνο χώρες έχουν διαμηνύσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε «νέα εποχή», ό,τι κι εάν αυτό σημαίνει.
Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει το Κυπριακό ως προτεραιότητα, φαίνεται να συζητά μόνο συνομοσπονδιακής μορφής λύση, που εάν δεν πετύχει θα μετεξελιχθεί σε δύο κράτη.
Η Λευκωσία κινείται έχοντας υπόψη της τα διάφορα κακά σενάρια για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για πρώτη ίσως φορά, φαίνεται να εκτιμά πως με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει σε περίπτωση συμφωνίας. Ταυτόχρονα, φαίνεται να πυκνώνουν οι απόψεις για συζήτηση, σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ενός βελούδινου διαζυγίου.
Πάντως, προβληματισμό προκαλούν οι τουρκικές κινήσεις, όπως αυτές εκδηλώνονται με τη δέσμευση περιοχών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ή με τη διαρροή στον Τύπο ότι θα κατασκευάσουν ναυτική βάση στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου,
Αυτές οι κινήσεις οι οποίες όπως είχαμε γράψει και στο pronews.gr απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το σενάριο μιας ενδεχόμενης λύσης με ένωση των 2 κοινοτήτων. 
Η ουσία για το Κυπριακό είναι μία. Η Ελλάδα το 1974 δεν πολέμησε στην Κύπρο και την έχασε.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι καμία συμβιβαστική λύση δεν θα είναι «νίκη» αλλά  περιορισμός ή μεγέθυνση των αποτελεσμάτων της ήττας.