3.9.18

Ρωσία προς Τουρκία: «Ελάτε να συνεργαστούμε για Su-57 και TF-X»

Η Ρωσία μετά την απόφαση της Ινδίας να αναστείλει την συμμετοχή της από το πρόγραμμα του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-57 (πιθανότατα κατόπιν αμερικανικού δακτύλου) αναζητώντας έναν ικανό αντικαταστάτη  εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την Τουρκία, όπως επίσης και στο πρόγραμμα του τουρκικού TF-X!

Αν και ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξαγωγών Αμυντικού Υλικού Ντιμίτρι Σουγκάεφ, χαρακτήρισε την απόφαση της Ινδίας προσωρινή είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί η Τουρκία στο πρόγραμμα και λόγω της αμερικανοτουρκικής κρίσης αλλά και για την δημιουργία μοχλού πίεσης από την Άγκυρα προς τις ΗΠΑ να μη της δημιουργήσουν προβλήματα με το F-35
Η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευθεί την απόφαση του Ερντογάν για “εξοπλιστική αυτονομία” στο άμεσο μέλλον 
Η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία από το 2010 έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του “εθνικού μαχητικού αεροσκάφους” με την κωδική ονομασία TF-X. Η Άγκυρα επιχειρεί να εντάξει την Βρετανία σε αυτό το πρόγραμμα καθώς έχει ανάγκη την εύρεση ενός ικανού κινητήρα
Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παραγγείλει συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 “Triumph” από τη Ρωσία έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ αλλά οι τελευταίες βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική θέση καθώς εάν επέλθει οριστική ρήξη με την Άγκυρα αυτό θα έχει κόστος στο ΝΑΤΟ αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ οι οποίες θα υποστούν τεράστια ζημιά στην εξωτερική τους πολιτική για δεκαετίες.
Μ΄ αυτά τα δεδομένα η συνέντευξη του Βίκτορ Κλάδοφ, διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του ρωσικού αμυντικού ομίλου Rostec, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
“Η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να συζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς”, δήλωσε ο Κλάδοφ. “Για ένα τόσο σημαντικό έργο, τα δύο μέρη πρέπει να είναι έτοιμα να συνεργαστούν”, πρόσθεσε. “Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο χώρες είναι σε θέση να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο”,τόνισε.
Πρόσφατα , ο Κλαδόφ είχε προτείνει την συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα TF-X. “Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τους κινητήρες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του Eurasia Airshow στην Αττάλεια.
pronews