6.9.18

Stratfor: Το think tank της CIA «βλέπει» μείζονα πολιτική και κοινωνική αναταραχή λόγω Σκοπιανού - Δηλώσεις Τραμπ


Το παράρτημα της CIA, το γνωστό think tank "Stratfor" "βλέπει" μείζονα πολιτική και κοινωνική αναταραχή λόγω Σκοπιανού! Από "αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες, μπορούμε να φτάσουμε σε πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά το "Stratfor" επιβεβαιώνει πως μοναδικό αποκούμπι της Κυβέρνησης είναι οι ΗΠΑ οι οποίες θα στηρίξουν με "νύχια και με δόντια" τον Α.Τσίπρα.
Hδη σε 24 ώρες είχαμε δηλώσεις από Τραμπ και Στόλτενμπεργκ υπέρ Σκοπίων και συμφωνίας Πρεσπών ενώ όπως αποκαλύψαμε και χτες, η Κυβέρνηση οχυρώνεται με 5.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, δεκάδες πράκτορες της CIA και του FBI και το σκάφος διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων USS Mount Whitney.
Δεν είναι τυχαίο πως πριν λίγο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ν.Τραμπ εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο πως τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και δηλώνει στήριξη στο επερχόμενο δημοψήφισμα.
Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον σκοπιανό ομόλογό του, κ. Ιβανόφ, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της πΓΔΜ στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς όπως σημειώνει ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας, την οποία αποκαλεί «Μακεδονία”, στο ΝΑΤΟ.
«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Η “Μακεδονία” έχει πολλά για να αισθάνεται περήφανη σήμερα. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει μια χρόνια διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ. Η συμφωνία και ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδίως αναφορικά με τις επερχόμενες συζητήσεις που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημειώνει στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.
Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε σήμερα από τα Σκόπια ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας.
Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας.
Όπως είπε, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.
«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας:
«Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».
Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για να ενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι, 29 Σύμμαχοι, μαζί και η Ελλάδα. Οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν, όμως δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία».
Τι λέει το Stratfor
Υπό τον τίτλο «Why Efforts to Build Bridges Could Threaten Peace in the Western Balkans» η εταιρία πολιτικών αναλύσεων STRATFOR, στο πλαίσιο επικείμενων εκτιμήσεών της για το 4ο τρίμηνο του 2018, δημοσιεύει ανάλυση για τους κινδύνους αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια από τις επικείμενες εξελίξεις γύρω από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου και την κατάσταση πριν και μετά το δημοψήφισμα των Σκοπίων για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με την ανάλυση, παρά την φαινομενική ηρεμία στα Δυτικά Βαλκάνια κατά την τελευταία δεκαετία, οι εθνοτικές εντάσεις και ο εθνικιστικός οίστρος διογκώνονται το τελευταίο διάστημα, επαναφέροντας κινδύνους εθνοτικής βίας και πολιτικής αστάθειας στην περιοχή.
Τους τελευταίους μήνες του 2018, η ειρήνη της περιοχής θα δοκιμαστεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, κυρίως γύρω από την αμφιλεγόμενη ιδέα για ανταλλαγή εδαφών, που θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, το δημοψήφισμα για την επίσημη αλλαγή της ονομασίας της ‘Μακεδονίας’ σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στη μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα εθνικιστικά αισθήματα και τις αντιπολιτευτικές αντιδράσεις στις δύο χώρες. Ξένες δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. θα δραστηριοποιηθούν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να επηρεάσουν τα γεγονότα.
Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμάται εν γένει ότι μια πρόταση για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, που φέρονται να εξετάζουν οι πρόεδροι των δύο πλευρών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές και στις δύο χώρες, καθώς οι ομάδες που αντιτίθενται στην κίνηση θα μπορούσαν να αντισταθούν στην εφαρμογή της, ενώ θα μπορούσε επίσης να απειλήσει την ενότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αν οι Σέρβοι της χώρας ζητήσουν ανεξαρτησία ή ένωση με τη Σερβία.
Για το δημοψήφισμα των Σκοπίων, εκτιμάται ότι αντιπολιτευόμενες ομάδες στη ‘Μακεδονία’ (όπω αναφέρει τα Σκόπια), υπό την καθοδήγηση του VMRO-DPMNE, θα μπορούσαν εκμεταλλευτούν το διχασμό των πολιτών επί της συμφωνίας για να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα, δημιουργώντας χώρο για πολιτικά και εθνοτικά υποκινούμενη βία που θα κλονίσει τη σταθερότητα της χώρας, ενώ οι διαμαρτυρίες και οι κοινωνικές αναταραχές θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά το δημοψήφισμα κατά την κοινοβουλευτική αλλαγή του Συντάγματος.
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν το δημοψήφισμα αλλά τα Σκόπια και η Αθήνα κατηγόρησαν την Ρωσία ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά τους, προσπαθώντας να υπονομεύσει τη συμφωνία
Από την άλλη, ο διχασμός των Ελλήνων επί του ζητήματος θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές και στην Ελλάδα κατά την επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μεταθέσει στις αρχές του 2019, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην ‘Μακεδονία’.
Η επικύρωση όχι μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα , αλλά και μια πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές, λόγω της διαφωνίας και προαναγγελθείσας αποχώρησης του κόμματος των ΑΝΕΛ από τον κυβερνώντα συνασπισμό.
Οπως ανέφερε και χτες το pronews.gr, με 5.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, δεκάδες πράκτορες της CIA και του FBI και την ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, το σκάφος διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων USS Mount Whitney, με ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να «νεκρώσουν» ή να υποκλέψουν τις επικοινωνίες ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, θα αντιμετωπιστεί το μαζικό συλλαλητήριο των Μακεδόνων κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για την εκχώρησης της Μακεδονίας μέσω της «συμφωνίας των Πρεσπών» με τα Σκόπια.
Με την κολοσσιαία δύναμη των δυνάμεων ασφαλείας (όσο δύο Συντάγματα Πεζικού), αλλά και αυξημένη ετοιμότητα μονάδων του ΕΣ όπως η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στο Κιλκίς, που είναι ειδικευμένη στις αποστολές εσωτερικής καταστολής, θα επιδιωχθεί να αναχαιτιστούν με κάθε τρόπο οι διαδηλωτές από το να πλησιάσουν το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και τον Α.Τσίπρα.
Η κυβερνητική απάντηση ήταν η απόφαση δημιουργίας «οχυρού» από τις δυνάμεις ασφαλείας και του Αμερικανούς πράκτορες και έλευση ακόμα και αμερικανικών πολεμικών πλοίων που βέβαια δεν έχουν καμία θέση σε μία εμπορική έκθεση.
Σκοπός και στόχος ο εκφοβισμός των Μακεδόνων πολιτών και η κατάδειξη από την κυβέρνηση ότι «Οι ΗΠΑ μας στηρίζουν στην συμφωνία των Πρεσπών».Απέναντι σε όλη αυτή την κολοσσιαία δύναμη εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μητροπολίτες και κληρικοί, επαγγελματικά, αθλητικά, εξωραϊστικά χριστιανικά σωματεία και σύλλογοι κλπ καλούν τα μέλη τους και τον ελληνικό λαό να προσέλθει στο συλλαλητήριο και να στηρίξει την Μακεδονία.