19.9.18

Με παράνομες NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει Βόρειο Αιγαίο και Καστελόριζο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά


Η Άγκυρα ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων από την Τετάρτη (19/09/2018) μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενεργοποιώντας τα παράνομα δεσμευμένα πεδία βολής στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου, Αη Στράτη, Σκύρου, Χίου, Ψαρών και μεταξύ Ικάριας, Πάτμου, Αμοργού- Δονούσας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα και στην αεροπλοΐα στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, την Τρίτη (18/09/2018) οι Τούρκοι εξέδωσαν ναυτική οδηγία (NAVTEX) για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτς, νοτίως του Καστελλόριζου σε περιοχή που ταυτίζεται με το κομμάτι εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία είχε ήδη εκδώσει την υπ’ αριθ. 304/18 NAVTEX, για τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις 19 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου σε εκτεταμένες περιοχές της Κυπριακής Ζώνης Ευθύνης, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας καθώς με τις δικές της NAVTEX επικαλύπτει τις περιοχές αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών. Ειδικά σε ότι αφορά την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου.
pronews