16.9.18

Προσγειώνονται στο Στεφανοβικειο τα Kiowa


Αντίστροφη μέτρηση για την «προσγείωση» των αμερικανικών ελικοπτέρων Kiowa. Στις ΗΠΑ μετέβη κλιμάκιο από την 1η ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, με επικεφαλής ανώτερο στέλεχος της Αεροπορίας, μαζί με ιπταμένους και τεχνικό προσωπικό ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες του τελικού ελέγχου των 70 ελικοπτέρων Kiowa που θα ενταχθούν στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικών sites, το κλιμάκιο έχει κληθεί να ελέγξει ένα – ένα τα ελικόπτερα, σε τι κατάσταση βρίσκονται και ποια είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ώστε να τα «κλειδώσουν»- όπως επισημαίνεται- στην ελληνική αγορά.

Ένας σημαντικός αριθμός των ελικοπτέρων θα σταθμεύει στο Στεφανοβίκειο στην έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ, ενώ τα υπόλοιπα θα προσγειωθούν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, διότι θα προορίζονται για την εκπαίδευση των πιλότων που πρόκειται να τα στελεχώσουν.
Επιπλέον συνεχίζονται και οι μελέτες στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας στο τμήμα εκείνο της πίστας που θα φιλοξενηθούν οι νέοι «ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού.
Πληροφορίες από την Αεροπορία Στρατού εκείνο που σημειώνουν ως το πιο θετικό σενάριο είναι τα Kiowa το πολύ έως τον Μάρτιο του 2019, θα είναι βαμμένα με τα Ελληνικά χρώματα ώστε να τηρηθούν οι χρόνοι επιλογής και παράδοσης στην Ελλάδα. Από τα 70 OH-58D Kiowa Warrior που έχει αγοράσει η Ελλάδα, 36 είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα σαν μικροί «αστακοί», 24 θα λειτουργήσουν ως back up των πρώτων και 10 θα είναι εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Τα Kiowa Warrior αναμένεται να αποτελέσουν τη δύναμη δυο ταγμάτων ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, που θα αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, σε άλλες ζώνες υψηλής ευαισθησίας και σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην ενδοχώρα.
Σε αντιδιαστολή μάλιστα με τα Απάτσι, όπως τονίζεται, η προμήθεια των 70 επιθετικών/αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D KiowaWarriorαπό τις ΗΠΑ, δημιουργεί έναν «άλλο Στρατό» με μεγάλες δυνατότητες νυχτερινού αγώνα και διασποράς εναέριων εξοπλισμένων μέσων νυχτερινής παρατήρησης, καθώς τα AH64A/D Apache είναι πολύτιμα, αλλά έχουν υψηλό κόστος υποστήριξης και η ώρα πτήσης τους κοστίζει το τετραπλάσιο από των Kiowa αφενός και αφετέρου δεν μπορούν να αναπτυχθούν με την ίδια ευκολία στα νησιά, αφού η υποστήριξή τους είναι αρκετά πιο πολύπλοκη υπόθεση.

taxydromos.gr