1.9.18

Ευθεία επίθεση κατά Eλλάδας από Τουρκία: Τελεσίγραφο για άνευ όρων διάλογο - Απειλές κατά Κύπρου


Λίγο πριν την κάθοδο του "Πορθητή" και ενώ έχει ενεργοποιηθεί το "Μπαρμπαρός" , η Αγκυρα στέλνει τελεσίγραφο στην Αθήνα για άνευ όρων διάλογο ενώ εκτοξεύει απειλές προς Κύπρο και ΗΠΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με συνέντευξη του σε ελληνικό -μάλιστα- ΜΜΕ κοινοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο το τουρκικό τελεσίγραφο.

Ευθεία επίθεση κατά της χώρας μας σε πολλά επίπεδα κάνει με γραπτή συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζητά άνευ όρων διμερή διάλογο και παραδέχεται πως οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες του καθεστώτος Ερντογάν πως η Ελλάδα έγινε “ασφαλές καταφύγιο για Τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί”.
Ο ίδιος εκφράζει μάλιστα την απογοήτευσή του για τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης για το θέμα των οκτώ και λέει:
«Είμαστε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».
Ο Τσαβούσογλου δεν διστάζει να απειλήσει και την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες λέγοντας:
«εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».
Μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπάνω κάνοντας συστάσεις στις εταιρίες που έχουν συμβόλαια με τη Λευκωσία, λέγοντας:
«Κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της».
Από το “στόχαστρο” του Τούρκου υπουργού δεν ξεφεύγουν ούτε οι ΗΠΑ καθώς αναφέρει:
«Η γλώσσα των απειλών δεν είναι αποδεκτή μεταξύ των συμμάχων».
Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε "το χρειαζόμασταν και το πήραμε"
«Τελεία! Δεν χωρά συζήτηση πλέον! Το χρειαζόμασταν επειγόντως και το πήραμε. Όταν το αγοράζαμε, επιδείξαμε τη δέουσα προσοχή, έτσι ώστε να μην αποτελέσει απειλή ειδικά για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τον εναέριο μας χώρο. Βασικό μας καθήκον είναι να προστατεύουμε τον εαυτό μας, το έθνος μας και τα εδάφη μας».
 
Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και τα F-35, o Τσαβούσογλου είπε ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις σε όλους τους συμμάχους της σε κάθε θέμα. «Ο τρόπος συμπεριφοράς αυτής της νέας κυβέρνησης, έχει αρχίσει να ενοχλεί τους πάντες. Δεν γίνεται να υπάρξει τέτοια φιλία, ούτε και συμμαχία», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Ρ.Τ.Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον των ΗΠΑ λέγοντας πως εξοπλίζουν τρομοκράτες ενώ αρνούνται να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία.
Turkish president accesses @realDonaldTrump administration of arming terrorist groups free-of-charge while refusing to sell same arms to for a price in a speech made at Land Forces NCO college grad ceremony today.
Τέλος ανέφερε πως η αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί και η παράδοση θα ξεκινήσει σύντομα.
president says the purchase of S-400 long range missiles was completed and the delivery will take place as soon as possible.

pronews