27.9.18

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική, απαγορευτικό απόπλου και διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας «Ξενοφών» (φωτογραφίες)


Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 580 κλήσεις, από το πρωί της Τετάρτης έως το βράδυ της Πέμπτης, από όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής, για πτώσεις δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν συγκροτηθεί και επιχειρούν 40 συνεργεία με 80 υπαλλήλους.
Διακοπές ρεύματος στην Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας
Διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώνονται κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν.

Νωρίτερα σημειώθηκε βλάβη και στην Παλλήνη που επηρέασε τμήματα περιοχών των βορείων προαστίων, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί.
Στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα περιλαμβάνονται ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών.
Τέλος, χωρίς ρεύμα παραμένει από τις 16:00 η Ύδρα.
Χωρίς ρεύμα τουριστικές περιοχές βόρεια των Χανίων, αλλά και στο κέντρο της πόλης
Χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές του Βόρειου Οδικού Άξονα στο νομό Χανίων από απροσδιόριστη, μέχρι στιγμής, βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ.
Στο σκοτάδι είναι οι περιοχές από το Σταλό μέχρι και Πέρα Πλατανιά, καθώς και οι περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα, αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως η Χαλέπα.
Η βλάβη η οποία, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ - ΜΠΕ από τη ΔΕΗ, δεν έχει εντοπισθεί ακόμη - διότι μπορεί να είναι και υπόγεια - αναμένεται να αποκατασταθεί αργά το βράδυ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές του βόρειου τμήματος των Χανίων, όπου και λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η κατάσταση επιτείνεται από τη βροχή που από νωρίς το μεσημέρι πλήττει το σύνολο σχεδόν του νομού Χανίων.
Σημειώνεται ακόμη, ότι τεχνικοί της ΔΕΗ ερευνούν για τυχόν βραχυκύκλωμα υπόγεια που διαθέτουν υποσταθμούς ρεύματος συνδεδεμένους με το δίκτυο της επιχείρησης.
Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.
Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κέρκυρα-Λευκίμμη.
Εντούτοις, παρά τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, κανονικά θα διεξαχθούν στις 9 το βράδυ τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από τη νύχτα στο Αιγαίο.
Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά 
Δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ζακύνθου - Κυλλήνης και Κεφαλονιάς - Κυλλήνης. Από τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κυλλήνης επιτρέπεται κανονικά ο απόπλους στα καράβια, αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα «ανοιχτά» οι πλοίαρχοι των καραβιών δεν διακινδυνεύουν τη μεταφορά των επιβατών.
Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου. Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού.
Το βράδυ της Τετάρτης, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες του νησιού καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Εικόνα από την Μυτιλήνη 
Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι' αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.
Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη και όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού. Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Δέντρα ξεριζώθηκαν από τους ισχύρους ανέμους στην παραλία της Βαλοπούλας στη Χαλκίδα.
Όπως αναφέρει το eviaportal.gr, o δυνατός αέρας ξερίζωσε ταμπέλες και παρέσυρε ότι έβρισκε μπροστά του, όπως καρέκλες και τραπέζια από τα μαγαζιά.
Στους ισχυρούς ανέμους «παραδόθηκε» και η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. Τα κύματα της λίμνης, παρότι η στάθμη είναι πεσμένη, βγαίνουν στη στεριά και τα νερά έφτασαν μέχρι τον δρόμο. 
Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη
Συνεχίζεται και την Πέμπτη η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες.
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής, κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Οσον αφορά στη δημιουργία του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών», τα σημερινά στοιχεία δίνουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο.
Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.
Τροπικά φαινόμενα την Παρασκευή στο Νότιο Αιγαίο
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».
Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο. Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.
Με πληροφορίες από meteo.gr
Πηγή φωτογραφιών: notia.gr, eviaportal.gr
kathimerini