19.9.18

Εκδήλωση στο ρωσικό ΥΠΕΞ που δείχνει ότι ο “πάγος” με την Ελλάδα μπορεί και να σπάσει


Μια σημαντική εκδήλωση έγινε σήμερα το απόγευμα στο κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στη Μόσχα, αφιερωμένη στα 190 χρόνια από τη σύναψη ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων. Στο χώρο του αιθρίου του κτιρίου παρουσιάζεται έκθεση της πορείας των διμερών σχέσεων στη διάρκεια αυτών των -σχεδόν- δύο αιώνων. Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από το Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπως ανέφερε σχετικά η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, με ανάρτηση της στο τουίτερ.

Οι περιστάσεις μπορεί να αλλάζουν αλλά εκτιμάμε βαθιά το γεγονός ότι οι σχέσεις μας δεν υπόκεινται στην εξουσία εξωτερικών δυνάμεων και παραμένουν βασικό συστατικό στοιχείο της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, τόνισε στην ομιλία του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ευχάριστη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, που ήταν εξ ολοκλήρου στα ρωσικά, γλώσσα που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε επίσημη εκδήλωση.
Η ρωσική διπλωματία, κυρίως τα στελέχη που υπηρέτησαν κατά καιρούς στην Ελλάδα και την Κύπρο, ακόμα και οι συνταξιούχοι ήταν όλοι παρόντες, δείγμα της βαθιάς συμπάθειας και αγάπης που τρέφουν για τη χώρα και την ιστορία της που τους ώθησε να επιλέξουν την ελληνική γλώσσα στην αρχή της καριέρας τους. Όπως, ταυτόχρονα, σύσσωμη ήταν η παρουσία της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη ρωσική πρωτεύουσα αλλά και αξιόλογων στελεχών της ελληνικής ομογένειας.
militaire