11.9.18

Ζήτημα ζωής και θανάτου για την Τουρκία η μάχη της Ιντλίμπ- «Αν ηττηθούμε, θα χάσουμε εθνικό έδαφος» λένε οι Τούρκοι


"Αν η Τουρκία «χάσει» το Ιντλίμπ, όπου εκτός από τους 70.000 τζιχαντιστές υπάρχουν και περίπου 7.000 Τούρκοι στρατιώτες και πράκτορες, σε δώδεκα παρατηρητήρια που κτίστηκαν με βάση τη συμφωνία της Αστάνας για δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης, θα χάσει και το Αφρίν και την περιοχή Αλ Μπαμπ - Τζαραμπλούζ. Τελικά θα χαθεί το Χατάι και το Ρεϊχανλί θα δημιουργηθεί ο "Κουρδικός διάδρομος" και ο χειρότερος εφιάλτης είναι μπροστά μας" αναφέρουν τουρκικές πηγές.

Η Τουρκία όπως ανέφερε και σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θέλει έναρξη εχθροπραξιών στην περιοχή. Σε περίπτωση έναρξης πολέμου, η κρίση δεν θα περιοριστεί μόνο εκεί. Ο αριθμός των τζιχαντιστών είναι υπερβολικά μεγάλος για να ελεγχθεί από τον Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος ήδη απειλείται σοβαρά. Γι αυτό και σήμερα ζήτησε από Ρωσία-Ιράν να εμποδίσουν την «ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ .
«Η υποχρέωση παρεμπόδισης της επόμενης αιματοχυσίας δεν είναι υποχρέωση μόνο της Δύσης... Το Ιράν και η Ρωσία έχουν ανάλογη ευθύνη να προλάβουν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή» γράφει ο Τούρκος πρόεδρος.
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν Τούρκοι αναλυτές, τις επικείμενες εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας με τον αντιστράτηγο ε.α., Νετζατί Οζγκέν, σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Sözcü,Aytunç Erkin να χτυπά γενικό συναγερμό.
Ο απόστρατος Τούρκος αξιωματικός τόνισε ότι αν τελικά χαθεί η μάχη της Ιντλίμπ θα δημιουργηθεί ο «Κουρδικός Διάδρομος» και τότε αναπόφευκτα η Τουρκία θα χάσει το νομό Χατάι, που δεν είναι άλλος από το νομό Αντιόχειας, το άλλοτε Σαντζάκιον της Αλεξανδρέτας. Και οι απώλειες δεν θα περιοριστούν μόνο εκεί.
Το άρθρο στην Sözcü και η συνέντευξη έχει ως εξής:
Νετζατί Οζγκέν:
Όταν η ένοπλη δύναμη του ΡΚΚ είχε φθάσει τους 10 χιλιάδες αντάρτες και οι ένοπλες συμπλοκές στα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας και του Β. Ιράκ είχαν κορυφωθεί, το 1992-93, είχε το βαθμό του αντιστρατήγου τριών αστέρων, διοικητού σώματος στρατού. Ήταν Διοικητής του Σώματος Στρατού Εσωτερικής Ασφάλειας, στη ΝΑ Τουρκία. Τα έτη 1996-1997 ήταν αντιστράτηγος τεσσάρων αστέρων, Διοικητής της 2ης Στρατιάς, η οποία είχε την ευθύνη όλων των επιχειρήσεων εναντίον του ΡΚΚ. Το 1999 αποστρατεύθηκε, με το βαθμό του αντιστρατήγου, από τη θέση του Διοικητή των Σχολών Πολέμου.
Τον επισκεφθήκαμε στο σπίτι του, στο Φενέρμπαχτσε. Είναι 80 ετών, αλλά είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι διοίκηση. Μας πήρε στο γραφείο του, που είναι γεμάτο μετάλλια, εικόνες, αναμνηστικά. Το θέμα μας είναι το Ιντλίμπ. Αρχίζει αμέσως με την αναφορά σε δυο θέματα.
“Οι ΗΠΑ, στο πλευρό του Ισραήλ, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Κουρδικό κράτος εδώ και 30 χρόνια. Εγώ είμαι προσωπικός μάρτυρας σ’ αυτό. Διαπίστωσα ότι το 1991 οι ΗΠΑ έριξαν με ελικόπτερα εφόδια στους αντάρτες του ΡΚΚ στο όρος Τζούντι. Δυο φορές έπεσαν στα χέρια μου τα εφόδια, το βράδυ στις 22:00. Και φυσικά έκανα σχετική αναφορά γι’ αυτό.”
Η πιο σημαντική περιοχή για τον στρατηγό Οζγκέν, είναι αυτή ανατολικά του Ευφράτη. Η περιοχή που ελέγχει ο YPG-PKK μαζί με τις ΗΠΑ:
“Η περιοχή αυτή είναι ευαίσθητη και έχει σημασία για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι εκεί, μεγαλύτερος και από εκείνον του Ιντλίμπ. Με τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας», παρεμποδίσαμε τη δημιουργία του Κουρδικού διαδρόμου. (Ο Τουρκικός στρατός, τις 24 Αυγούστου 2016, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ), άρχισε την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τις περιοχές Mare-Azez-Cerablus-Çobanbey.
Το Μάρτιο του 2018 καταλάβαμε και το Αφρίν, με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»), όμως δεν καταφέραμε να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. (Είναι η περιοχή Kobani-Ayn El Arap-Tel Abyad-Rakka-Ayn İsa-Kamışlı. Είναι η περιοχή πέραν των συνόρων της Τουρκίας, από το Αντέπ μέχρι το Σιρνάκ). Δεν καταφέραμε να διαλύσουμε την αυτονομία που έχουν κερδίσει οι Κούρδοι. Η κατάσταση αυτή είναι σημαντική για την ανεξαρτησία μας.”
“Η Μέση Ανατολή είναι το στρατηγικό κέντρο του κόσμου. Το 65% του συνόλου των πετρελαίκών αποθεμάτων της γης είναι εδώ. Εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να μη χάσουμε αυτήν την περιοχή.”
Συνεχίζοντας ο Οζγκέν, είπε:
“Το να λέει κανείς ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από εδώ και ότι φεύγουν, είναι όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε, είναι η δημιουργία του κατ’ όνομα Κουρδικού κράτους. Δεν τα κατάφεραν στην πλευρά του Μπαρζανί, τώρα προσπαθούν να το πετύχουν στη Συρία. Το Ιράκ και η Συρία είναι σαν μια τραμπάλα. Δεν πέτυχαν στο Ιράκ, τώρα δοκιμάζουν στη Συρία!”
Ερχόμαστε τώρα στο Ιντλίμπ…
Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να πεισθούν οι τρομοκράτες να αφήσουν τα όπλα τους και να διαμοιραστούν σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Αν δεν γίνεται αυτό, πρέπει να φύγουν από το Ιντλίμπ οι κάτοικοί του, για να μην υπάρχουν απώλειες αμάχων. Μπορεί να εγκατασταθούν στην περιοχή της «Ασπίδας του Ευφράτη». Εδώ θέλω να σας θυμίσω μια ρήση του Μ. Κεμάλ: “Η Ειρήνη είναι η πιο σημαντική ασφάλεια της εξωτερικής πολιτικής. Θα πρέπει πάντα να επιδιώκεται μια συμφωνία χωρίς πόλεμο. Πρέπει να κερδίσουμε το Ιντλίμπ, χωρίς να πολεμήσουμε…”
Αν ξανανοίξει ο Κουρδικός Διάδρομος, θα χάσουμε το Χατάυ
Ο στρατηγός Οζγκέν, που διετέλεσε και διοικητής της Ταξιαρχίας, στην Αλεξανδρέττα, που βρίσκεται στο νομό Χατάυ, προειδοποιεί:
“Υπάρχει ένα Χατάυ, που το ξεχνάμε: Αν δεις από την Τζεραμπλούζ και από την Ιεράπολη/Μένπετζ, βλέπεις μπροστά σου το Χατάυ. Η κυβέρνηση πρέπει να το προσέξει αυτό. Και το λέω αυτό με βάση την επιτελική σκέψη. Εάν στο μέλλον το δίδυμο ΗΠΑ-YPG επιχειρήσει να ανοίξει αυτόν τον διάδρομο, τότε θα χάσουμε το Χατάυ. Παίρνω νέα από το Χατάυ. Αλλάζουν οι κοινωνικές δομές εκεί. Αλλάζουν χέρια μεγάλες εκτάσεις, σπίτια… Ο Μ. Κεμάλ είχε πει, να βλέπουμε και το εσωτερικό του κάστρου.”
Αν συμφωνήσουν τέσσερα κράτη, μπορούν να παρεμποδίσουν τις ΗΠΑ
Ο έμπειρος διοικητής, αναφερόμενος στο Ιντλίμπ, κάνει την εξής πρόταση:
“Αν εξασφαλιστεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν-Συρίας, τότε οι ΗΠΑ θα φοβηθούν και θα κάνουν πίσω. Στη στρατιωτική τέχνη υπάρχει μια αρχή: Τα λάθη στρατηγικής, δεν μπορείς να τα διορθώσεις... Εμείς ως κυβέρνηση από τη μια πλευρά δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και από την άλλη στοχοποιούμε συνεχώς τον Άσαντ. Πρέπει να διορθώσουμε αυτό το λάθος. Αν τα τέσσερα κράτη που προανέφερα συμφωνήσουμε να βγάλουμε τους τρομοκράτες από το Ιντλίμπ, το πρόβλημα θα έχει λυθεί.”
Tελεσίγραφο από τους τζιχαντιστές του Ίντλιμπ στον Ερντογάν
Υπάρχει ένα μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν από το Ίντλιμπ, πάνω στο οποίο είναι στραμμένα τα μάτια του κόσμου. Από τους τζιχαντιστές. Λένε το εξής:
«Αν μας πουλήσεις στο Ίντλιμπ, μέσα σε δύο ώρες θα είμαστε στο Ρεϊχανλί!»
Πού είναι το Ρεϊχανλί; Στην Τουρκία. Μια πόλη με πληθυσμό περίπου ενενήντα χιλιάδες στην επαρχία της Αλεξανδρέττα που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου. Ακριβώς στα σύνορα της Συρίας. Η Αλεξανδρέττα ανήκε στην Συρία κάποτε. Αργότερα, το 1939, προσαρτήθηκε εκ μέρους της Τουρκίας.
Το pronews.gr είχε αναφέρει έγκαιρα τον μεγάλο φόβο του Ρ.Τ.Ερντογάν.Αν διαφύγουν στην Τουρκία οι τζιχαντιστές από το Ίντλιμπ, αυτό θα σημαίνει ότι μετά την Συρία, θα συρθεί σε πόλεμο και η NA Τουρκία!
Γι αυτό, όπως αναφέραμε και χτες, υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία ενώ η Άγκυρα έχει δώσει εντολή στις φιλοτουρκικές ισλαμιστικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν πάνω από 50.000 μαχητές του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Οι μονάδες του FSA έχουν αναπτυχθεί στις πόλεις Αφρίν, Αζάζ, Γιάρμπουλ, και al-Rai και είναι "έτοιμοι για στρατιωτική ανάπτυξη", αναφέρει η κατεξοχήν φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.
Ο συνολικός αριθμός των Τούρκων ξεπερνούν κατά πολύ τις επιχειρησιακές ανάγκες του σχεδίου «Ασπίδα του Ευφράτη» αλλά και του «Κλάδου Ελαίας» και είναι σαφές ότι συμβάλλουν στην περικύκλωση της Ιντλίμπ εκ του Βορά.
 Ο τουρκικός στρατός διπλασίασε το αρματικό του δυναμικό όπως και τα διαθέσιμα ΤΟΜΑ στα στα συριακά σύνορα και απέστειλε εκτοξευτές πυραύλων και οβιδοβόλα σε στρατηγικά σημεία.
Συνολικά οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε 12 σημεία συγκεντρώσεως πέριξ της Ιντλίμπ.
Ενισχύουν τις θέσεις τους με τοίχους από τσιμέντο και αλεξίσφαιρους πύργους παρατήρησης ενώ όπως όλα δείχνουν ο βασικός τους στόχος θα είναι να εμποδίσουν την διαφυγή των ισλαμιστικών δυνάμεων προς Βορά και προς τα τουρκοσυριακά σύνορα.