7.9.18

Όταν άρχισε να γράφεται ο μύθος του Πελέ


Μια ιδιαίτερη μέρα αποτελεί η 7η Σεπτεμβρίου για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς σαν σήμερα το 1956, ο 16χρονος τότε Πελέ, πέτυχε το πρώτο του γκολ.

Το διαχρονικό δίλημμα για κάθε ποδοσφαιρόφιλο και ειδικότερα για τους παλιούς και όχι για τους νεότερους ήταν το «Πελέ ή Μαραντόνα;». Σε κάθε περίπτωση όσοι είχαν την τύχη να τους δουν και τους δύο σε δράση, αναμφίβολα είναι πολύ τυχεροί άνθρωποι.

Παρ’ όλα αυτά, το όνομα του Βραζιλιάνου αποτελεί έναν θρύλο, σαν τα παραμύθια, αφού οι δυνατότητες της τεχνολογίας εκείνης της εποχής, δηλαδή από τα τέλη του 50 μέχρι τις αρχές του 70, ήταν πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τα μετέπειτα χρόνια και έτσι οι εικόνες που έχουμε από τότε είναι πολύ λιγότερες από το αντίπαλον δέος του Αργεντινού και πολύ συγκεκριμένες.
Το σίγουρο είναι ένα: Η 7η Σεπτεμβρίου αποτελεί μία σημαδιακή ημερομηνία για τον ίδιο τον Πελέ, άρα συνολικά για όλη την έννοια του ποδοσφαίρου, αφού το 1956 σε ηλικία 16 ετών κατάφερε να πετύχει το πρώτο του γκολ από τα 726 που ακολούθησαν σε Σάντος (1956 – 1974), Νιου Γιορκ Κόσμος (1975 – 77) και φυσικά στην εθνική Βραζιλίας.