15.9.18

Πρώτη κοινή επιχείρηση Ιράν-Τουρκίας: Η Τεχεράνη έπληξε με μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων κουρδικούς στόχους στο Ιράκ!

Ασχημη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν παραδέχτηκε πως έπληξε κουρδικούς στόχους στο Ιράκ χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110B. Τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την εξέλιξη αυτή λέγοντας πως αποτελεί μήνυμα της κοινής συμμαχίας με το Ιράν καθώς οι πύραυλοι διένυσαν 220 χλμ και "έσκασαν" δίπλα στα πόδια Αμερικανών όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αιφνιδιαστικά, το Ιράν εξαπέλυσε ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 7 από το νοτιοδυτικό Ιράν. Ολοι οι στόχοι ήταν κουρδικοί και η Τουρκία έδωσε στόχους και συντεταγμένες. Ο ένας στόχος ήταν το αρχηγείο των Κούρδων στο Erbil . Συντρίμμια έγινε και το αρχηγείο του PDKI στην Koya. 
Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν (IDKP) ανέφερε πως ο στόχος ήταν να αποσταλεί μήνυμα στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη τύπου στο Erbil, ο Aso Hasanzade, αναπληρωτής ΓΓ του IKDP, υπό την ηγεσία του Mustafa Mevldi, είπε:
"Το Ιράν μας κτύπησε, έστειλε διεθνές μήνυμα κυρίως προς τις ΗΠΑ".
"Η επίθεση στο αρχηγείο μας δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ Ιράν και Κούρδων αλλά πολύ ευρύτερο διότι αφορά την σταθερότητα της περιοχής".
Το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν κουρδικές στρατιωτικές μονάδες στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με ιρανικούς πυραύλους να σφυροκοπούν την περιοχή.
 Σύμφωνα με τον αρχιστράτηγο των Φρουρών της Επανάστασης, Mohammad ‘Ali Jafari, στις 8 Σεπτεμβρίου οι ιρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κτύπημα εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI) στο βόρειο Ιράκ.
Ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε ήταν Fateh-110Β, μια παλιά έκδοση διότι οι Ιρανοί Φρουροί έχουν κατασκευάσει πυραύλους Fateh με μεγαλύτερη ακρίβεια και συγκεκριμένα του Fateh-110C και Fateh-110D.
Η επίθεση αποτελεί σίγουρα μήνυμα για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή. Οι Ιρανοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το βαλλιστικό τους οπλοστάσιο αντί για τα Su-24MK όπως είχε συμβεί παλαιότερα.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, ενώ 20 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από 7 πυραύλους που έπληξαν τις θέσεις του PDKI
Ο πρόεδρος του Ιράν καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως "αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση και τρομερή παραβίαση της ασφάλειας της χώρας και πρόσθεσε πως νοιώθει βαθιά θλίψη".
"Παρακαλώ την ηγεσία του Ιράν να καταλάβει την χρησιμότητα του διαλόγου" ανέφερε.
Και ο Μ.Μπαρζανί όμως καταδίκασε την επίθεση.
"Είμαι πολύ αναστατωμένος από την εξέλιξη αυτή. Καταδικάζω τις επιθέσεις".
"Καλώ όλες τις πλευρές να μην μετατρέψουν την περιοχή του Κουρδιστάν σε πεδίο μάχης καθώς η Μέση Ανατολή εγκλωβίζεται σε απειλές, προκλήσεις και προβλήματα".
Video footage of Iranian military base from where ballistic missiles were fired at PDKI’s headquarters and refugee camps. Cowardly act by a terrorist regime, which falsely claims that its missile program is defensive!
Τι λένε οι Κούρδοι 
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Iran used long-range missiles in a coordinated attack on PDKI’s bases and adjacent refugee camps. Thus far, 50 refugees have been wounded, while the death toll has risen to 11.
Δείτε το βίντεο από την πυραυλική επίθεση των Ιρανών