14.9.18

Κυκλώνει το σύμπλεγμα της Μεγίστης με μεγάλες ασκήσεις η Τουρκία και το αποκόπτει από τη Ρόδο!


Με μεγάλες ασκήσεις και χρήση πραγματικών πυρών, η Τουρκία επανέρχεται, κυκλώνει το σύμπλεγμα της Μεγίστης αποκόπτοντας το από τη Ρόδο και στέλνει μήνυμα αμφισβήτησης των ζωνών αρμοδιότητας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Το μπαράζ των τουρκικών ασκήσεων αναγκάζει το ΠΝ να κινητοποιηθεί με τον Στόλο να ξεκινά τρεις διαδοχικές ασκήσεις.

Με την NAVTEX 0908/18 η οποία εκδόθηκε το μεσημέρι ανακοινώνει την διεξαγωγή άσκησης Ερευνας και Διάσωσης στις 19 Σεπτεμβρίου σε περιοχή η οποία επικαλύπτει ολο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και της Ρω.
Η τουρκική άσκηση επικαλύπτει φυσικά την ελληνική περιοχή ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση αλλά και ελληνικά χωρικά ύδατα και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο .
Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου η Τουρκία έχει δεσμεύσει επίσης μεγάλη περιοχή (NAVTEX 0902/18) και στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ,ενώ συγχρόνως ενεργοποίησε το πεδίο βολής που αυθαίρετα έχει δεσμεύσει για όλο τον χρόνο ,στο μέσο του Αιγαίου μεταξύ Χίου ,Αη Στράτη και Σκύρου για ασκήσεις με πυρά από τις 24-27 Σεπτεμβρίου και 30-31 Οκτωβρίου .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στόλος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τρεις διαδοχικές ασκήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης διακλαδικής άσκησης "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ" .
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με αφορμή τις ασκήσεις, ο ελληνικός Στόλος θα βρίσκεται ανεπτυγμένος στο Αιγαίο .
Χθες έγιναν 43 παραβιάσεις στο στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι σε μία απ΄ αυτές συμμετείχε και εκπαιδευτικό αεροσκάφος των Τούρκων.
Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά έξι F-16 καθώς και μεμονωμένα δύο CN-235, ένα T-38 και τέσσερα Ε/Π, προέβησαν σε δώδεκα παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε σαράντα τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (35 από τα CN-235, 3 από τα T-38 και πέντε από το σχηματισμό των αεροσκαφών F-16). Επίσης σημειώθηκε μια εμπλοκή, ενώ δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
pronews