17.9.18

Συμφωνία κορυφής Πούτιν - Ερντογάν


Σε μια πολύ σημαντική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμφωνία, κατέληξαν στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, σχετικά με τις εξελίξεις στον θύλακα Ιντλίμπ στη Βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τα ρωσικά και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κοινή στρατιωτική επιχείρηση Ρώσων, Σύρων και Ιρανών στο Ινλτίμπ και πως αποφασίστηκε η αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα.

Περισσότερες λεπτομέρειες επί της συμφωνίας θα ανακοινωθούν αργότερα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Άγκυρα πρότεινε στη Μόσχα να αποχωρήσουν από την καρδιά του θύλακα Ιντλίμπ οι ένοπλες αντικαθεστωτικές δυνάμεις που μάχονται τον Άσαντ και να περιοριστούν στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.




To πρωτοσέλιδο της Χουριέτ για τη συμφωνία
To πρωτοσέλιδο της Χουριέτ για τη συμφωνία


Οι δυνάμεις αυτές τα τελευταία χρόνια εξοπλίζονται από την Τουρκία, η οποία και χρηματοδοτεί αυτή τη στρατιωτική δύναμη. Σύμφωνα πάντοτε με τις ισραηλινές υπηρεσίες η πρόταση του Ερντογάν προς τον Πούτιν αφορά την ισχυρή στρατιωτική δομή της οργάνωσης Hayat al Tahriri al-Sham (HTS). Η στρατιωτική αυτή δομή θα μεταφερθεί από την κεντρική περιοχή του Ιντλίμπ στον βορά και στην περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία.

Το άρθρο της Χουριέτ με  το οποίο ανακοινώνεται η ακύρωση της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιντλίμπ
Το άρθρο της Χουριέτ με το οποίο ανακοινώνεται η ακύρωση της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιντλίμπ



Κατά τους Ισραηλινούς, η κίνηση αυτή βολεύει τον Πούτιν, δεδομένου ότι μετακινεί την πλέον ισχυρή στρατιωτική δύναμη αντίστασης κατά του καθεστώτος Άσαντ και ανοίγει τον δρόμο, έτσι ώστε οι καθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί να ελέγξουν πλήρως τον θύλακα. Αν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Πούτιν - Ερντογάν επιβεβαιώσουν τις επόμενες ώρες το παραπάνω σενάριο, τότε πρόκειται για μια σαφή τρικλοποδιά προς τους Αμερικανούς και μια διπλωματική επιτυχία του Ερντογάν ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται ως ρυθμιστής των εξελίξεων στο συριακό ζήτημα. 

Τι λένε οι Ρώσοι

«Στη συνάντηση, εξετάσαμε την κατάσταση λεπτομερώς και αποφασίσαμε να καθιερώσουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 15 - 20 χιλιομέτρων έως τις 15 Οκτωβρίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά από τη συνάντηση.



Ο Πούτιν σημείωσε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά στο θέμα της Ιντλίμπ, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες.



«Πραγματοποιήσαμε ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Ήταν η τέταρτη συνάντησή μας φέτος και κυριολεκτικά πριν από δέκα ημέρες, όπως γνωρίζετε, λάβαμε μέρος από κοινού στη σύνοδο των Ρωσίας - Τουρκίας  - Ιράν που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη και ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα της Συρίας»ιδικότερα, όσον αφορά στη συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι αυτό συνεπάγεται «την απόσυρση όλων των ριζοσπαστικών μαχητών» από την Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου Αλ Νούσρα. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη στην απομάκρυνση των «βαρέων όπλων από τη ζώνη αυτή».

«Ο έλεγχος στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα οργανωθεί από κοινού, από κινητές ομάδες περιπολίας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και των στρατιωτικών δυνάμεων της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας», εξήγησε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποκασταθούν οι οδοί μετακίνησης ανάμεσα στη Λατάκια και στο Χαλέπι, καθώς και ανάμεσα στη Λατάκια και στη Χάμα. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «σε γενικές γραμμές, αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται από την ηγεσία της Συρίας», ενώ ανέφερε ότι «στο προσεχές μέλλον θα διεξάγουμε περαιτέρω διαβουλεύσεις». 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτά τα μέτρα «θα αποτρέψουν μια ανθρωπιστική κρίση».

Mε πληροφορίες από : Sputnik, Hürriyet