2.9.18

Η τουρκική οικονομία καταρρέει αλλά ο Ερντογάν επιμένει


«Ισχυρή και σταθερή» χαρακτηρίζει την τουρκική οικονομία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που η αβεβαιότητα στους τούρκους πολίτες αυξάνεται μαζί με τον πληθωρισμό και άλλοτε κραταιές τουρκικές επιχειρήσεις κλυδωνίζονται ή καταρρέουν. 


«Οι χειραγωγήσεις του νομίσματός μας αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της ισχυρής και σταθερής οικονομίας της Τουρκίας» επέμεινε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Κιργιζίας στην πρωτεύουσα του Κιργιζιστάν Μπισκέκ, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ισχυρή και σταθερή οικονομία της Τουρκίας μέσω των συναλλαγματικών χειρισμών». Ο τούρκος πρόεδρος πάντως δεν κατονόμασε τους υπαίτιους των χειραγωγήσεων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ‘’εγκαθιδρύσει’’ ανεξαρτησία στην οικονομία, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία» αψηφώντας τις εκτιμήσεις για αναπόδραστη προσφυγή της γείτονος στο ΔΝΤ.

Παράλληλα αποκάλυψε πως η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, ενώ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος».

«Η Αμερική συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Μην την πιστεύετε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κιργιστάν.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να καταργήσουν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.

«Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο, το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές», σημείωσε. 

zougla.gr