9.9.18

Με το βλέμμα στις κάλπες ο Τσίπρας στην ΔΕΘ


Άρωμα ( δυσοσμία - Juan) εκλογών είχε η ομιλία που εκφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βλημα της ΔΕΘ, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και την ελληνική κοινωνία. Αν και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν σε εξέλιξη οδομαχίες για το Μακεδονικό και πολλές άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο πρωθυπουργός πήγε στο Βελλίδειο, αποφασισμένος να πείσει ότι η χώρα γύρισε σελίδα.
Μπορεί πέρυσι να είχε να επιδείξει μόνο την ολοκλήρωση και την προώθηση έργων απο την κυβέρνησή του στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φέτος όμως είχε και ένα πιο βαρύ χαρτί: την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων και την ρύθμιση για το χρέος.
Αυτό τόνισε άλλωστε και στο ξεκίνημα της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι αυτή η ΔΕΘ είναι η πρώτη εδώ και οκτώ χρόνια, η οποία δεν γίνεται στην σκιά των μνημονίων. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση του από το 2015 και στο σχέδιο του για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, το οποίο για το 2019 τουλάχιστον περιλαμβάνει προσλήψεις, φοροαπαλλαγές και ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Ό,τι απαιτεί δηλαδή μία εκλογική χρονιά.
«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε»,πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της παρά τις κριτικές, τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμη και την υπονόμευση, όπως είπε.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα, που πατάει ξανά στα πόδια της και στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, κοιτώντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι δεν πήγε στην ΔΕΘ για να μοιράσει παροχές, αλλά για να μοιραστεί όραμα.

Σε τροχιά ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα είναι πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και ανέφερε  ότι για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018, που αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2,5%.
Αναφέρθηκε επίσης στην μείωση της ανεργίας από το 27% που βρισκόταν το 2015 στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντας ότι μέσα στην τριετία δημιουργήθηκαν περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% από αυτές είναι πλήρους απασχόλησης.
Παραλλήλως ανέφερε ότι και φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος του  πρωτογενούς πλεονάσματος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και ότι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια.
Όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «διαμορφώνουν τις συνθήκες για να μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια την μεταμνημονιακή Ελλάδα» με την δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου, την  ανασυγκρότηση της παραγωγής και τις επενδύσεις στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Καταπολεμώντας, όπως είπε τις ανισότητες και δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στη παιδεία και στον πολιτισμό σε όλους τους πολίτες.

Το σχέδιο της «Δίκαιης Ανάπτυξης»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και το κάνει πράξη και ότι αυτό είναι η «Δίκαιη Ανάπτυξη». Αναφερόμενος μάλιστα στους στόχους αυτού του σχεδίου είπε ότι ο πρώτος είναι η ανάκτηση της εργασίας, με πολιτικές που στηρίζονται στην στήριξη των επενδύσεων και την διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η «επιτυχημένη πορεία» των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί, αλλά και για μια «επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα».  Τόνισε μάλιστα ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».
Ο πρωθυπουργός  μίλησε για έξι κρίσιμους τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές  μεταρρυθμίσεις, όπως :
  1. Η δημόσια διοίκηση και η προσπάθεια αναβάθμισής της.
  2. Η  λειτουργία των επιχειρήσεων και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους
  3. Η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της.
  4. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του.
  5. Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους.
  6. Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν στοχευμένες  πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του brain drain και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Ως τέτοιες ανέφερε την υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στην μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τις νέες τεχνολογίες και 5.500 νέων επιστημόνων  σε φορείς του δημοσίου. Είπε ακόμη ότι από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη θα χορηγηθούν κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα. Κλείνοντας την παρουσίαση του πρώτου πυλώνα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες που καθιστούν  την χώρα ενεργειακό κόμβο.

Ανάκτηση της εργασίας και κοινωνικό κράτος

«Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος είναι η ανάκτηση της εργασίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε τον στόχο «της προστασίας των μισθωτών και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής τους δύναμης».
Διαχωρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησής του από «θέσεις του ακραίου φιλελευθερισμού», οι οποίες, όπως σημείωσε, χρεωκόπησαν την χώρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν από το 2015 μέχρι σήμερα δημιουργήθηκε «ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν λειτούργησαν ανασχετικά ως προς την ανάπτυξη.
Είπε ακόμη ότι με την έξοδο από τα μνημόνια ξαναμπαίνει στο επίκεντρο η εργασία και ανέφερε ως κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις, που σηματοδοτούν το πέρασμα στην νέα φάση, την  επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ααύξηση του κατώτατου μισθού.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτος συμπληρώνει τον στόχο της ανάκτησης της εργασίας και αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν, αφού, όπως είπε, το 2014 ήταν υπό κατάρρευση.
Για τους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας στην μεταμνημονιακή εποχή  ο πρωθυπουργός είπε ότι περιλαμβάνουν:
  • Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών
  • Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση
  • Μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές
  • Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
  • Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο
  • Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Η εντεκάδα του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και σειρά μέτρων που, όπως τόνισε, αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και δίνουν ώθηση στην οικονομία.
Μεταξύ των κεντρικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι  και οι εξής:
  1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  2. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.
  3. Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.
  4. Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.
  5. Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.
  6. Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός 2019.
  7. Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.
  8. Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.
  9. Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
  10. Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δύο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.
  11. Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.
 slnews