15.9.18

ΗΠΑ: «Δεν αποχωρεί ο ρωσικός Στόλος από τη Συρία -Τον παρακολουθούμε με πλοία από την Ελλάδα και άλλες χώρες»

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε το αμερικανικό Πεντάγωνο για την παρουσία ρωσικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, εξοπλισμένων με βλήματα Kalibr παρουσία η οποία όπως είπαν είναι αδικαιολόγητη, προσθέτοντας ότι πολεμικά σκάφη που μετέχουν στην άσκηση Bright Star,μεταξύ αυτών και του ΠΝ έχουν γίνει η «σκιά» των ρωσικών πλοίων.

Όπως αναφέρει το CNN το αμερικανικό Πεντάγωνο εκράζει εμμέσως πλην σαφώς την έντονη  δυσφορία του για την παρουσία 20 και πλέον πολεμικών πλοίων του ρωσικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και σε απόσταση βολής από τη Συρία, με βλήματα Kalibr.
«Το ρωσικό Ναυτικό βρίσκεται σε μια περίοδο όπου αυξάνει σταθερά την παρουσία του Στόλου του ανοικτά των ακτών της Συρίας,μεπάνω από 20 πλοία πολλά εκ των οποίων φέρουν τα βλήματα Kalibr» ανέφερε στο CNN ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Eric Pahon.
Όπως ανέφερε ο ίδιος η έντονη δυσφορία των ΗΠΑ εκφράζεται για το γεγονός ότι η Ρωσία είχε αρχικά δικαιολογήσει την παρουσία των 25 πλοίων της στην περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων, οι οποίες όμως έληξαν στις 11 Σεπτεμβρίου:. "Για ποιό λόγο υπάρχουν ακόμη εκεί;"αναρωτήθηκε.
«Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η συγκέντρωση αυτή ήταν για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης αεροναυτικής άσκησης, την οποία όμως ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν. Το ερώτημα παραμένει, τότε, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η συνεχιζόμενη ναυτική τους παρουσία στην περιοχή; Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;», είπε ο Pahon.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο σκάφη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, έχουν γίνει η «σκιά» των ρωσικών πλοίων και των δραστηριοτήτων τους εκεί.
Η Ελλάδα μετέχει στην πολυεθνική άσκηση Bright Star στην Αίγυπτο με τη φρεγάτα «Λήμνος» αλλά και τέσσερα F-16 και επιθετικά ελικόπτερα Apache.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι τα ρωσικά σκάφη εκεί, είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για την  εκτόξευση βλημάτων cruise στο πλαίσιο της επίθεσης κατά της Ιντλιμπ, που τις προκαταρτικές ενέργειες έχει ήδη ξεκινήσει ο συριακός Στρατός και οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.
Μάλιστα η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, ότι τρεις αεροπορικές επιθέσεις στην Ιντλιμπ ήταν κατά κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως νοσοκομειακές μονάδες, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική: Οι ισλαμιστές αντάρτες πολύ συχνά χρησιμοποιούν νοσοκομεία ως προκάλυμμα για την φύλαξη πυρομαχικών και ως κέντρα συντονισμού.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την έναρξη των ασκήσεων ο  Ρώσος ναύαρχος Vladimir Korolev, επικεφαλής της άσκησης του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο είχε απειλήσει   ότι όποιος πλησιάσει την περιοχή της άσκησης, θα δεχτεί αμέσως τα ρωσικά πυρά.
pronews