22.8.18

Οι Τούρκοι συνεχίζουν την ανάπτυξη των UAV τους και εμείς με την ξενομανία (vid.)


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσπάθεια της Τουρκίας να εξοπλίσει τα δύο αεροχήματα κατηγορίας MALE που η τουρκική βιομηχανία έχει αναπτύξει.
Έτσι μετά τον εξοπλισμό των πυρομαχικών ΜΑΜ-C, MAM-L και την επιχειρησιακή χρήση του αεροχήματος Bayraktar TB2-S στην Συρία η κρατική εταιρεία ΤΑΙ πραγματοποίησε στις 10 Αυγούστου δοκιμή εξαπόλυσης πυρομαχικών MAM-L από το αερόχημα Anka-S με την χρήση δορυφόρου για τον έλεγχο του αεροχήματος και της διαδικασίας στόχευσης και εξαπόλυσης του πυρομαχικού.

Το πυρομαχικό MAM-L έχει μήκος 1 μέτρο βάρος 20 κιλών και κατευθύνεται προς το στόχο με δέσμη Laser. Η εμβέλεια του πυρομαχικού ανάλογα από το ύψος άφεσης κυμαίνεται μεταξύ 8-14 χλμ και η δραστική ακτίνα του πυρομαχικού κατά στόχων όπως συγκέντρωση στρατευμάτων κεραίες ραντάρ, κέντρα διοίκησης ελαφρά προστατευόμενους χώρους είναι 25 μέτρα. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί έξι αεροχήματα Anka-S και εντός του 2018 θα παραδοθούν ακόμη τέσσερα.
Κατά τα άλλα στην Ελλάδα καμία κρατική υπηρεσία και κανένα Υπουργείο συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής αερόχημα RX-1 του οποίου η πρώτη πτητική δοκιμή πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα στις 4 Αυγούστου του 2016.
Αν και η εταιρεία που έχει αναλάβει την περεταίρω ανάπτυξη του RX-1 συνεχίζει τις εργασίες βελτίωσης του αεροχήματος, με ιδία κεφάλαια, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης ανάπτυξης που εν μέρει χρηματοδότησε το Ελληνικό Δημόσιο, το ίδιο το ελληνικό κράτος αγνοεί πλήρως το σύστημα που σε ένα ποσοστό πλήρωσε για να κατασκευαστεί από ελληνικά χέρια.
Σε γενικές γραμμές, στο Ελληνικό Δημόσιο στον τομέα των προμηθειών διαχρονικά επικρατεί η νοοτροπία του γνωστού ΛΑΛΑΚΗ του Εισαγόμενου, αφού πάντοτε τα εισαγόμενα είναι καλύτερα από τα εγχώρια προϊόντα και πληρούν (λέμε τώρα…) τις προδιαγραφές. Και μετά από αυτιά περιμένουμε να μείνουν στην Ελλάδα οι επιστήμονες μας και να έρθει η ανάπτυξη.

defence-point