9.8.18

S-400: Η τεχνητή νοημοσύνη στο παιχνίδι της αναβάθμισης


Αναβαθμίζουν και με τεχνητή νοημοσύνη τους S-400 οι Ρώσοι. Στο στάδιο των δοκιμών βρίσκεται ακόμα η νέα αναβάθμιση του ρωσικού υπερόπλου. Η Τουρκία έχει συμφωνήσει με την Ρωσία να αγοράσει το σύστημα S-400, άγνωστο όμως παραμένει αν η Τουρκία θα αποκτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον και την αναβαθμισμένη έκδοση του οπλικού συστήματος. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποίησαν δοκιμές του πρώτου αυτοματοποιημένου συστήματος αεράμυνας με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πηγές του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας



Με αυτό το νέο σύστημα, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κάθε απειλή και κάθε κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, παρακάμπτοντας το στάδιο της ανάλυσης από τους διοικητές.

Μέχρι στιγμής, κάθε σύστημα αντιαεροπορικού πυραύλου και ραντάρ έχει το δικό του έλεγχο, ο οποίος είναι απολύτως ζωτικός, δεδομένης της μεγάλης ταχύτητας των σύγχρονων αεροσκαφών και της υψηλής πυκνότητας των αεροπορικών επιθέσεων.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα αεράμυνας θα μειώσει τον χρόνο λήψης αποφάσεων και θα διευκολύνει την κατανομή των στόχων μεταξύ των μονάδων αεράμυνας. 

Ο συνδυασμός όλων των υφιστάμενων συστημάτων αεροπορικής άμυνας και η χρήση των ισχυρών σημείων του καθενός θα δημιουργήσει την δυνατότητα ύπαρξης πολλών γραμμών άμυνας.

Για παράδειγμα, το σύστημα S-400 Triumf, το οποίο είναι αποτελεσματικό εναντίων στόχων μεγάλου υψομέτρου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το σύστημα πυραύλων Pantsir-S, το οποίο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση εγγύτερων στόχων.

 

Αυτό θα εξασφάλιζε την αποτελεσματικότερη καταστροφή των αεροσκαφών, των πυραύλων Κρουζ και των βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και των μικρότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την αποτελεσματική προστασία από ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλαπλών πυραύλων.

Αν και είναι άγνωστο πότε η αναβαθμισμένη έκδοση θα είναι έτοιμη για ανάπτυξη. Η πιθανή αναβάθμιση των συστημάτων που θα έχει ήδη στην κατοχή της η Τουρκία, θα επηρεάσει δραματικά την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.


Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα είχε ανακοινώσει πως θα «δοθεί μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις και στη στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών, τονίζοντας ότι σε αυτή περιλαμβάνεται και το «διάσημο ζήτημα» της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία, το οποίο θα επισπευσθεί. Με εκπρόσωπο του συμβουλίου να δηλώνει ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες από μέρους μας, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς».


Με πληροφορίες από SputnikNews.
onalert