31.8.18

Επιμένει ο Ερντογάν για S-400: «Τους χρειαζόμαστε σύντομα- Αν δεν μας δώσουν F-35 θα πάρουμε από αλλού»


Μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του στρατού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία χρειάζεται τους ρωσικούς S-400 καθώς και τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» .
«Η Τουρκία χρειάζεται τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και θα τα προμηθευτεί το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία χρειάζεται επίσης τα αεριωθούμενα αεροσκάφη F-35.
Είμαστε εταίροι του έργου, έχουμε επενδύσει 900 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις δόσεις του», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα λάβει αεροπλάνα από αλλού εάν η Ουάσιγκτον σταματήσει την παράδοσή τους.
Λίγες ώρες πριν, σύμβουλος του Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία αν δεν πάρει τα F-35 θα κοιτάξει προς τη Ρωσία ή στην κατασκευή δικού της μαχητικού. 
«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας φαίνεται να είναι το δικαίωμα κάθε έθνους, εκτός της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχθεί τέτοιες επιβολές» πρόσθεσε.
Η Βουλή και η Γερουσία του Κογκρέσου στα τέλη Ιουλίου συμφώνησαν να εμποδίσουν την παράδοση οποιουδήποτε F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου το Πεντάγωνο εκπονήσει ένα σχέδιο αξιολόγησης των συνεπειών της χρήσης των S-400 από την Τουρκία.
Η Ρωσία θα αρχίσει να παραδίδει το προηγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία το 2019, δήλωσε ο Ρωσικός εξαγωγέας όπλων Rosoboronexport.
«Η αστάθεια της λίρας θα περάσει»
«Είναι αδύνατο να εξηγηθεί η προσπάθεια των Η.Π.Α. να χρησιμοποιήσουν την περίπτωση του πάστορα  Brunson για να ανατρέψουν την Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ιδιοφυείς για να δούμε ποιοι είναι εκείνοι πίσω από την αστάθεια της λίρας, είναι σαφώς μια επιχείρηση κατά της Τουρκίας. Η αστάθεια της λίρας θα περάσει», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία και οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε ρήξη μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου και στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιουλ ως απάντηση στην φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, προκαλώντας υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Οι κυρώσεις ακολουθήθηκαν από την αύξηση των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές από τον, Donald Trump, στις οποίες η Τουρκία απάντησε επιβάλλοντας δασμούς σε πολλά προϊόντα προέλευσης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού και των αυτοκινήτων.
pronews