3.8.18

Τρώει ξύλο από την Αμερική ο Ερντογάν και βγάζει το θυμό του στο Αιγαίο: Νέα NOTAM

Tρώει ξύλο από την Αμερική ο Ερντογάν και βγάζει το θυμό του στο Αιγαίο: Νέα NOTAM

Τρώει ξύλο από την Αμερική ο Ερντογάν και βγάζει το θυμό του στο Αιγαίο: Νέα NOTAM

Μια ακόμη τραγωδία με ναυαγιο βάρκας που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο εδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να αμφισβητήσει την ελληνικη κυριαρχία και τις ελληνικές κυριαρχικές αρμοδιότητες, καθως η Άγκυρα έσπευσε να διεκδικήσει την ευθύνη της διάσωσης των ναυαγών ακομη και βορειοδυτικά της Σάμου σε περιοχη που εμφανώς εμπίπτει σε ελληνική ζώνη ευθύνης.
Χθες στις 08.44 το πρωι η Αθηνα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α2143 με την οποία ανήγγειλε την έναρξη επιχείρησης SAR (Search and Rescue) για το ναυάγιο σκάφους, στην περιοχη με ακτίνα 15 ν.μ. και κέντρο το σημειο 3752Ν 02623Ε (όπως αποτυπώνεται στον χαρτη).


Η Τουρκία (με τη NOTAM A4326/18) δηλωνει ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνικη περιοχή ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR) η οποία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών


Η Τουρκία στις 09.45 με την ΝΟΤΑΜ Α4326/18 δηλωνει ότι δεν αναγνωρίζει την οριοθετηση της ζώνης ευθύνης SAR (SRR) με αναφορα το FIR Αθηνών και ισχυρίζεται ότι μέρος της περιοχής που αναφέρεται η ελληνική ΝΟΤΑΜ, αφορά Τουρκική περιοχή ευθύνης SRR.

Και αμφισβητεί και παλι τα σύνορα στο Αιγάιο δηλώνοντας ότι το σημειο αφετηρίας από τον Έβρο και η γραμμη μεχρι το Καστελοριζο δεν αφορα οριοθέτηση συνόρων σε καμια περίπτωση, αλλα είναι θεωρητικό οριο που χρησιμοποιείται για πρακτικά ζητήματα των πτήσεων (ATS).

Η Τουρκία (με τη NOTAM A4326/18) δηλωνει ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνικη περιοχή ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR) η οποία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών, και επαναφέρει τον ισχυρισμό ότι το δικαίωμα και αρμοδιότητα για Ερευνα και Διάσωση μεχρι το μέσο του Αιγαίου ανήκει στις Τουρκικές Αρχές βάσει του εγγράφου που εχει καταθέσει μονομερώς στον IMO.

Με την ΝΟΤΑΜ αυτή η Αγκυρα ζητούσε ο συντονισμός ολων των μέσων που βρίσκονταν στην περιοχή να γινεται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».

Είναι προφανές ότι η εμπλοκή αυτή την οποια προκάλεσε η Τουρκία δημιουργεί σύγχυση στα παραπλέοντα σκάφη και δυσκολεύει τις προσπάθειες για Ερευνα και Διάσωση οι οποίες ήταν σε εξέλιξη για την διάσωση των ναυαγών από τις Ελληνικές Αρχές, ενώ συγχρόνως αναδεικνύει την τακτική της Αγκυρας να αμφισβητεί ελληνικές κυριαρχικές αρμοδιότητες και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με κάθε ευκαιρία που δίνεται, ακόμη και αν αυτό αφορά τις τραγωδίες με τα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Η αμφισβήτηση των ζωνών SRR και η διεκδίκηση αρμοδιότητας SAR μεχρι το μέσο του Αιγαίου εντάσσεται στην πάγια διεκδίκηση της Τουρκίας για κατ’ αρχήν επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, και εγκλωβισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε τουρκικές ζώνες ευθύνης για ασκηση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων, υποσκάπτοντας ετσι την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

hellasjournal.com/, enoplos.gr