4.8.18

Οι Σέρβοι της Βοσνίας απειλούν με ανακήρυξη ανεξαρτησίας αν ο ΟΗΕ δεχτεί το Κόσοβο ως μέλος του - Σε ετοιμότητα η KFOR

Eν αναμονή της απόφασης των Σέρβων της Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο για απόσχιση από την περιοχή αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Σερβία το οποίο συγκάλεσε σήμερα ο Σέρβος πρόεδρος Νίκολα Βούτσιτς υπάρχει έντονη κινητοποίηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που εδρεύουν στην Πρίστινα και οι Σέρβοι της Βοσνίας ετοιμάζονται για ανεξαρτητοποίηση



 H KFOR ανακοίνωσε ότι πρόκειται περί ασκήσεως ετοιμότητας και άμεσης κινητοποίησης αλλά πολύ λίγοι το πιστεύουν.
Άλλωστε δύο ημέρες νωρίτερα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βίντεο που αναφέρει «την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να παράσχει βοήθεια στους συμμάχους της»


Είναι σαφές ότι το μήνυμα αυτό το απευθύνει στους Σέρβους τους οποίους θεωρεί αντιπάλους εφόσον δεν έχουν αναγνωρίσει την «υποχρεωτική» από την Δύση απόσχιση της επαρχίας τους και δεν έχουν ενταχθεί «με προθυμία και χαρά» στο ΝΑΤΟ.
Κυριολεκτικά η ΚFOR βρίσκεται με το δάκτυλο στην σκανδάλη.
Την ίδια στιγμή η «φωτιά» είναι έτοιμη να ανάψει σε όλα τα Βαλκάνια καθώς μετά τον αναβρασμό που επικρατεί στο σλαβικό στοιχείο των Σκοπίων κατά των Αλβανών της χώρας χθες στο Κρούσοβο όπου φώναζαν ρυθμικά «Καλός Αλβανός, μόνο νεκρός» μπροστά στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ που κατέθετε στεφάνι, έρχονται και οι Σέρβοι της Βοσνίας (η Σερβική Δημοκαρατία της Βοσνίας) που απαρτίζουν την μια από τις τρεις νόμιμες κρατικές οντότητες που αποτελούν την Bosnia and Herzegovina (BiH), για να αιτηθούν να γίνουην μέλος του ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος, εάν τα Ηνωμένα Έθνη αποδεκτούν «την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσόβου» ως μέλος τους.
Την δήλωση έκανε ο Milorad Dodik, ο πρόεδρος της Republika Srpska.
«Η Εθνική Συνέλευση της Republika Srpska υιοθετεί μια λύση η οποία αναφέρει πως εάν οι νέες διεθνείς αρχές και πρακτικές αναγνώρισης του δικαιώματος του αυτοπροσδιοριμσού εφαρμοστούν, τότε θα επιμείνουμε σε μια αναγνώριση της κρατικής μας οντότητας» είπε ο Dodik στο κανάλι RTRS 
Στα μέσα Ιουλίου, 5 Σέρβοι συνελήφθησαν στο Κόσοβο με την υποψία της απειλής της τάξεως στην αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία. Η σερβική ηγεσία ως απάντηση, απείλησε ότι θα «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις με το Κόσοβο όσο θα κρατούνται οι 5 Σέρβοι.
Φυσικά μια ανακήρυξη ανεξάρτητης Σερβικής Δημοκρατίας στην Βοσνία δεν θα γίνει αποδεκτή από την Δύση καθώς είναι κάτι που αντίκειται στα συμφέροντά της.
Σημειώνεται ότι ο σερβικός Στρατός τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμοτητας.
Οι φήμες κυρίως αλβανόγλωσσων ΜΜΕ, ότι σήμερα οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία της περιοχής, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Πρίστινα και πυροδότησε αντίστοιχες κινήσεις στο σερβικό Πρέσεβο από την πλευρά των αλβανόφωνων.
Ο αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος LDK, Λούφτι Χαζίρι, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «εάν δεν ενταχθεί η Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο, θα προκληθούν αναταραχές στα Βαλκάνια»
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ παρατηρείται και κινητικότητα από την πλευρά της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR).
Σημειώνεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πρίστινα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Τις τελευταίες ημέρες πολλά σερβικά, εθνικιστικά, ΜΜΕ παρουσίαζαν την 4η Αυγούστου ως ημερομηνία όπου οι Σέρβοι- αν δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων- θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν την τύχη στα χέρια τους.
PRONEWS.GR