7.8.18

Απαιτείται χάραξη μιας νέας πολιτικής....

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ 



"We deserve a stronger Europe"

GENERAL Mikhail Kostarakos
Chairman, EU Military Committee 







Απαιτείται χάραξη μιας νέας πολιτικής....

Οι παρεπόμενες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών και των προβλημάτων οπως και οι αναλύσεις και συζητήσεις για την πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για το επόμενο διάστημα. Διαφαίνεται επισης οτι άρχισε ο απαραίτητος απο την πρώτη στιγμή καταλογισμός ευθυνών για μια απο τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Ελπίζουμε να υπάρξουν διδάγματα σε ολους τους τομεις και διορθωτικές ενέργειες που θα βελτιώσουν το σχεδιασμό και την επιχειρησιακή απόδοση των μέσων, των θεσμών και των οργανισμών της χώρας. 

Θα ειναι ομως τεράστιο σφάλμα, αν ο θρήνος μας καλύψει ολες τις αλλες τραγικές καταστάσεις που παραμένουν ανοικτές. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΟΜΗΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 160 ΗΜΕΡΕΣ. Τα παιδιά μας ειναι στη φυλακή, θύματα της πανάρχαιας «οθωμανικής» πολιτικής ομηρειών και ανταλλαγών της γείτονος, και δυστυχώς μέχρι τώρα ολες οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις μας ηταν ανεπιτυχείς και άκαρπες. Αυτο ξεκάθαρα σημαίνει οτι η πολιτική που ακολουθήσαμε σαν χώρα, δεν απέδωσε. Νομίζω λοιπόν οτι χωρίς να παραμελήσουμε, ξεχάσουμε ή αγνοήσουμε αλλες τραγικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, η υπόθεση της ομηρείας των στελεχών μας πρέπει να ξαναγυρίσει στο προσκήνιο της εγχωριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής στο μέτρο που εκτιμούμε ως επαρκές. Πρεπει ισως να αναγνωρίσουμε οτι οι πολιτικές της συνεννόησης, των συνομιλών, της συνδιαλλαγής, των διαπραγματεύσεων και του «αμοιβαίου ωφέληματος» (win-win) δεν αποδίδουν στις σχέσεις με μια χωρα που στην παρούσα φάση ακολουθεί μια διεθνή συγκρουσιακή πολιτική «μηδενικού αθροίσματος»  (zero sum) και επιζητεί ξεκάθαρα να ειναι αυτή ο μόνος νικητής σε ολες τις καταστάσεις ή αντιπαραθέσεις, ανεξαρτητα απο καθε έννοια δικαίου ή διεθνούς νομιμότητος. 

Απαιτείται λοιπόν κατα τη γνώμη μου:

  • Η χάραξη απο τους υπεύθυνους μιας νέας Πολιτικής και κατ´ επέκταση μιας νέας ολοκληρωμένης Στρατηγικής, πιο αυστηρής, πιο απαιτητικής και πιο ξεκάθαρης προς τους γείτονες, συνοδευόμενης ασφαλώς απο ενα Εφαρμοστικό Σχέδιο και 

  • Μία στηριγμένη στο παραπάνω Σχέδιο, σύνταξη Δέσμης συγκεκριμένων μέτρων, ενεργειών και αντιδράσεων σε ολους τους τομεις των διεθνών μας σχεσεων όχι μόνο με Τουρκία αλλα και με συμμάχους και εταίρους στους διάφορους οργανισμούς που εχουν σχεση ή επηρεάζουν το θέμα της ομηρείας. 

Ολα αυτα πιστευω οτι θα οδηγήσουν την Τουρκία να καταλάβει, οτι αυτού του είδους οι ενέργειες δεν ειναι αποδεκτές ή ανεκτές απο την Ελλάδα, και θα εχουν πάντα σοβαρό τίμημα, ελπίζοντας οτι με αυτή τη νέα προσέγγιση, σ αυτή τη νέα φάση, εφόσον οσα αποφασιστούν τηρηθούν και υλοποιηθούν, θα ειμαστε επιτέλους αποτελεσματικότεροι και τα παιδιά μας επιτέλους θα γυρίσουν πισω.